Tech

Nagyon közel haladt el mellettünk egy aszteroida

Április 27-én éjszaka korábban ismeretlen objektumot azonosított a hawaii Pan-STARRS Obszervatórium – írja a Space.com. Az intézmény azonnal értesítette a nemzetközi aszteroida-figyelő hálózatot, amely egyébként is készen állt, hiszen egy nappal később érkezett a régóta ismert 1998 OR2 jelű égitest. A nagyjából 4 kilométer széles objektum április 28-án 6,3 millió kilométerre haladt el a Föld mellett.

Bár az újonnan felfedezett aszteroida ennél jóval kisebb volt, a megfigyelés első órájában a szakértők 10 százalék esélyt adtak rá, hogy eltalálja bolygónkat. Utóbb a kutatók megbizonyosodtak róla, hogy a 2020 HS7 elkerüli a Földet, de csillagászati szempontból így is nagyon közel járt. Az is kiderült, hogy az objektum csupán 4-8 méter átmérőjű, így a légkörbe belépve valószínűleg elégett volna.

Lindley Johnson, a NASA bolygóvédelmi tisztje szerint hasonló aszteroidák havonta párszor elhaladnak mellettünk, és nem jelentenek fenyegetést.

Az esemény ennek ellenére izgalmas volt, hiszen a 2020 HS7 nagyon közel, a bolygó középpontjától mintegy 42 ezer kilométerre járt, csupán 1200 kilométerre a legközelebbi geostacionárius pályán mozgó műholdtól.

Az aszteroida ütközés nélkül haladt el az űreszköz pályája alatt.

Kép: Getty Images

Az Európai Űrügynökség szerint a 2020 HS7 az 50 legközelebb elhaladó ismert aszteroida közé tartozik. Az objektum felfedezése jól bizonyítja, hogy a nemzetközi összefogásnak köszönhetően a kutatók ma már igen gyorsan képesek adatokat gyűjteni a Föld körül újonnan azonosított aszteroidákról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik