Tech

Ez volt az első eset, mikor meteorit ölt embert

Első alkalommal sikerült igazolni, hogy valakit egy meteorit ölt meg – írja a ScienceAlert. A török állami levéltár iratai alapján 1888. augusztus 22-én egy űrből érkező objektum egy férfivel végzett, egy másikat pedig megbénított a mai Irak területén található Szulejmánijjánál.

Ez az első bizonyított eset, melyben egy meteorit miatt halt valaki.

A Föld atmoszférájába naponta több millió meteor lép be, de csak töredékük képes áthatolni rajta. Egyes becslések alapján azonban egy nap 17 kisebb objektum így is elérheti a felszínt. Bár azt hihetnénk, hogy a meteoritok időnként emberekkel is végeznek, eddig egyetlen ilyen esetet sem sikerült bizonyítani. Igaz, olyan eseményeket már dokumentáltak, amikor egy becsapódó objektum sérülést okozott.

Kép: Getty Images

Az 1888-as esetet kőzet nem igazolja, a levéltári iratok viszont hivatalos szervektől származnak, így rendkívül meggyőzőek. Az eseményt eddig azért nem dolgozták fel, mert a dokumentumokat nem digitalizálták, szövegük ráadásul nehezen fordítható, hiszen oszmán-török nyelven íródtak.

A feljegyzések alapján 1888. augusztus 22-én este egy hatalmas tűzgömb tűnt fel az égen, majd 10 percen át hullottak a törmelékek egy helyi falura. A jelenségben egy meg nem nevezett férfi meghalt, egy másik súlyosan megsérült, de az anyagi kár is jelentős volt. Ozan Ünsalan, az Égei Egyetem munkatársa és kollégáinak következő célja az, hogy további kapcsolódó iratokat tárjanak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik