Tech koronavírus

Ezért érdemes netezni az időseknek is

A fiatalabbak mára valószínűleg már el sem tudnák képzelni mindennapjainkat az okoskütyük használata nélkül, de a statisztikák szerint a 60 év felettiek is egyre jobban kezdik felfedezni a mobil elektronikai eszközöket. Az idősek közül sokan élnek egyedül vagy távol a család többi tagjától, az okoseszközök pedig segíthetnek leküzdeni a kapcsolattartás nehézségeit, ráadásul a mindennapokban is rengeteg hasznos funkciót kínálnak akár kifejezetten az idősebb korosztály számára.

Az NMHH adatai alapján évről évre emelkedik a 60 év feletti netezők aránya, és ebben a korcsoportban azok használják leginkább az internetet, akik jól felszerelt háztartásban élnek és a mobiltelefonáláshoz okostelefont kezdtek el használni a közelmúltban. Az internetező 60 év felettiek 96 százaléka használja rendszeresen az e-mailezés és böngészés funkciókat, míg csak 62 százalék szokott csetelni, és 47 százalék használ internetes hívásokra alkalmas, úgynevezett VoIP szolgáltatásokat,  például a Skype-ot – hivatkozik az LG közleményében a hatóság adataira.

Az Egyesült Államokban a 65 év felettiek 53 százalékának van okostelefonja. A Pew Research Center kutatói szerint az idősebb korosztály elsősorban az új technológiák használatával kapcsolatban érzett frusztráció miatt nyit nehezebben az okoseszközök vagy az okosfunkciók felé annak ellenére, hogy már birtokolják őket:

nem hisznek abban, hogy képesek magabiztosan kezelni ezeket az eszközöket, ami elveszi a kedvüket a próbálkozástól.

Külön nehézséget okoz, hogy a mostani 65 év feletti korosztály aktív munkaévei alatt még egyáltalán nem használt digitális eszközöket, ezért a fiatalabbak számára evidens terminológia náluk megértési problémákba ütközik. Míg a fiatalabbak számára az online ügyintézés, bevásárlás, kapcsolattartás kényelmes és magától értetődő megoldás, az idősebbek nem mozognak ilyen otthonosan a digitális térben. A fizikai távolság az okoseszközök használatával nem kell, hogy egyet jelentsen a közösségi élmény megszűnésével, azonban a fiatalabbaknak kell megmutatniuk, miként használhatják ki a technológia nyújtotta lehetőségeket a 60 év felettiek.

Erre jó a nagyszülőknek is

Egy okostelefonnal számos hasznos funkció és megoldás válik elérhetővé idősebb szeretteink számára is. A Skype vagy a Messenger új kapukat nyithat a távol, mégis együtt eltöltött időhöz. Ha van rá lehetőségünk, ezeket a készülékkel együtt előkészíthetjük a számukra, de telefonos segítséggel közösen is telepíthetjük a készülékekre. Ezek az alkalmazások könnyen és ingyenesen tölthetők le és mindössze egy e-mail cím szükséges a használatukhoz. A haladóbbaknak akár az online bevásárlást is megtaníthatjuk, de ha ez akadályokba ütközik, rendeljük mi az ő házukhoz az élelmiszereket.

Néhány funkció vagy alkalmazás kifejezetten az időseknek kedvez, látásromlás esetén például a beállítások menüpont alatt felnagyítható a mobilnézet, javasolhatjuk a felolvasó mód – amikor a készülék hangosan felolvassa a képernyőn megjelenő üzeneteket – használatát, de ha nincs ilyen funkció a készüléken, egy erre szolgáló alkalmazás letöltése is megoldás lehet. Figyelmeztetni kell azonban szeretteinket arra, hogy egyes alkalmazások letöltésekor vagy használatakor rejtett költségek merülhetnek fel, amire érdemes odafigyelni.

A koronavírus-járvány miatt sok idősnek bezárult a világ
A magyarországi 65 éven felüliek társas kapcsolatait vizsgálta a Társadalomtudományi Kutatóközpont két munkatársa.

Az utóbbi hetekben tele van szebbnél szebb kalácsokkal, kenyerekkel, kovászokkal az internet – a bizonytalan időkben, amikor otthon készítjük el az ételeinket, visszanyúlunk a biztos, hagyományos receptekhez. A szülőkkel, nagyszülőkkel való kapcsolattartásnak akár ez is lehet az alapja: videochaten bármikor együtt főzhetünk vagy kikérhetjük anya vagy a nagymama tanácsát. Ehhez elegendő a már említett Skype, Messenger telepítése egy okostelefonra.

Az idősebbeket ugyanezekkel az alkalmazásokkal összeköthetjük a kisunokákkal, dédunokákkal is.

Ugyancsak izgalmas program lehet, ha valamilyen webshopon keresztül megrendelhető szabadidős készletet mindkét félnek megrendelünk, és együtt alkotunk: legyen szó hímzőszettről, közös színezésről vagy növényültetésről. A szépkorúak magukat is könnyen lefoglalhatják okostelefonjuk segítségével. Szinte korlátlan mennyiségű játék, hangoskönyv, online közvetítés és otthon is végezhető rekreációs tréning válik elérhetővé egy ilyen eszközzel, amely ráadásul jól használható olyan hétköznapi feladatokra, mint az emlékeztetők beállítása, az orvosokkal való kommunikáció vagy a tájékozódás az aznapi időjárásról. A memóriafejlesztő applikációk, játékok edzésben tarthatják a gondolkodást, a haladóknak pedig a virtuális asszisztensek jelenthetnek nagy segítséget, hiszen használatukkal még a begépeléssel sem kell bajlódni.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik