Tech koronavírus

Olyan szemüveget fejlesztettek, amivel hamarabb kiszúrhatók a fertőzöttek

Jelenleg nincs mód arra, hogy könnyedén és gyorsan azonosítani lehessen a koronavírusos fertőzötteket, ezért is különösen fontos a fizikai távolságtartás. A vírus legjellemzőbb tünete a magas láz, erre próbál építeni a kínai Rokid nevű startup, akik egy hőkamerás szemüveget fejlesztettek.

A T1 nevű szemüveget egy olyan infravörös szenzorral látták el, ami képes három méteres körzeten belül két perc alatt meghatározni több ember testhőjét, ezáltal könnyebben kiszúrhatók vele a fertőzésgyanús személyek. Ezen felül egy Qualcomm processzort és egy 12 megapixeles kamerát is tartalmaz, valamint számos kiterjesztettvalóság-funkciót is támogat. A bepített kamerának köszönhetően felvételek is készíthetők vele, ráadásul a hangutasításokkal anélkül vezérelhető, hogy a viselőjének hozzá kellene érnie.

A projekt már ott tart, hogy a fejlesztést hamarosan élesben is használni kezdik az Egyesült Államokban tömeges hőellenőrzésre, a kínai startup már számos céggel, valamint egészségügyi intézménnyel megállapodott.

Ezt látja a szemüveg. Fotó: Rokid

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik