Tech koronavírus

Egyszerre 50 koronavírusost lélegeztetne a magyar kutatók gépe

Az Óbudai Egyetem kutatói egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén dolgoznak, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is, az egészségügyi dolgozók védelme mellett – írja honlapján az egyetem. A tömeges lélegeztetésnek ugyanis hangsúlyos tényezője, hogy a kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének a kockázatát. További óriási előnyt jelent, hogy a berendezés ad-hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben, kórházi infrastruktúra nélkül is.

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központja (EKIK) és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja által kezdeményezett, karitatív, nonprofit módon működő MassVentil Project néven futó kutatás-fejlesztéshez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik. A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják, Prof. Dr. Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár videókonferencia keretében egyeztetett a kutatócsoport tagjaival április 1-jén a fejlesztés részleteiről.

A tömeges lélegeztetőgép ötlete Dr. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar dékánja, az EKIK BioTech Kutatóközpont vezetője fejéből pattant ki. Március 16-án a kutatók megépítették az első gépet, amelyen a koncepciót szemléltették, motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált. Március 20-án megépült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött, egyúttal szenzorokat is terveztek a rendszerbe. Március 22-én az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai is bekapcsolódtak a fejlesztésbe. Két nappal később, március 24-én eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.

A szakemberek a járvány rohamos terjedése miatt versenyt futnak az idővel, rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé.  Így az Óbudai Egyetem továbbra is várja programozók, villamosmérnökök, tesztelők jelentkezését. A projekt főbb technikai részletei a MassVentil.org oldalon olvashatók, ezen keresztül lehet felvenni a kapcsolatot az egyetem kutatóival.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik