Tech koronavírus

Kevesebb áramot fogyasztanak a magyarok a járvány hatására

Az év végi ünnepi időszak szintjére esett vissza a magyar villamosenergia-hálózat terhelése, írja az Energiaklub a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) méréseire hivatkozva. A koronavírus-járvány okozta életmódváltás jótékony hatással bír energiafogyasztási szokásainkra, a home office miatt jelentős visszaesés mutatkozik, a napi rendszerterhelési csúcsok elmaradnak az átlagostól.

A MAVIR számai arról árulkodnak, hogy az átlagos hétköznapokra jellemző 6000-6200 MW fölötti napi terhelési csúcsérték az elmúlt két hétben fokozatosan csökkent.

Kedden már 5700 MW körüli maximális értéket regisztráltak, ami közelíti a karácsony és a szilveszter közötti ünnepi időszak fogyasztását.

Ugyan a fogyasztás általában januártól kezdve fokozatosan csökken az időjárás miatt, de az utolsó hétnél tapasztalt jelentős visszaesés már egyértelműen köthető a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésekhez az Energiaklub szerint.

További érdekesség, hogy a korábban reggel 8 óra körül jelentkező első napi terhelési csúcsok dél körülre tolódtak el, és többször meghaladják a korábban rendre magasabb, este 7 óra körül mutatkozó második napi terhelési csúcsokat. Az Energiaklub szerint ez feltételezhetően szintén a koronavírus miatt megváltozott életmód eredménye. Rengetegen kezdtek távmunkában otthonról dolgozni, valamint az üzembezárások is jelentősen befolyásolják a fogyasztást.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik