Nagyvilág koronavírus

Mobiltelefon segítségével követnék az emberek mozgását Szlovákiában

Vasárnap boltzár lesz. A nyugdíjasoknak 9 és 12 óra között külön idősávot jelölnek ki a boltokban.

Szlovákiában újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, így 204-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Igor Matovic szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb drasztikus intézkedéseket jelentett be.

A kormány még kedden törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy a mobilszolgáltatók adatait felhasználva nyomon követhessék a polgárok mozgását, írta az Új Szó. A kormány éjszakába nyúló ülésén elfogadta, hogy tilos az idősotthonok lakóinak látogatása, az általános orvosi vizsgálatokat elhalasztják.

Vasárnap zárva lesznek a boltok, gyógyszertárak. A 65 évesnél idősebbeknek 9 és 12 óra között külön idősávot jelölnek ki a boltokban.

Kijelölt kórházakban látnák el a koronavírus-fertőzötteket. Az iskolai kényszerszünet idejére felfüggesztik a diákok ingyenes vonatozását. A lakóhelyen kívül mindenütt kötelezővé teszik a szájmaszk viseletét, beleértve a köztereket és a munkahelyeket is.

Akik sorban állnak, két méter távolságot kell tartaniuk egymástól.
A közmédiát arra kérik, hogy délelőtt oktató műsorokat, 18 órától szentmisét közvetítsen. Március végétől a kórházak, a boltok vagy más nyilvános helyek előtt mérik az emberek testhőmérsékletét.

Április 30-áig leállítják a végrehajtásokat, az árverérseket. A kormány felszólította a nyugdíjasokat, hogy ne hagyják el a lakásukat, ha kell másoktól kérjenek segítséget, lehetőleg minél kevesebb emberrel találkozzanak. A kormány kész arra, hogy ha szükség lesz rá, kijárási tilalmat vezet be bizonyos csoportoknak.

Kiemelt kép: Igor Matovic /Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik