Tech

Több mint egymilliárd androidos mobil van veszélyben

A Which? elemzőcég vizsgálata szerint a világszerte használatban lévő androidos eszközök 40 százaléka (ami körülbelül egymilliárdnál is több mobilt jelent) elavultsága miatt már nem kap meg kulcsfontosságú biztonsági javításokat. A foltozások hiányában így jóval nagyobb eséllyel vannak kitéve adatlopásnak, zsarolóvírusnak és más típusú veszélyeknek.

A kutatók egyrészt a Google által szolgáltatott adatokból dolgoztak, másrészt számos okostelefont vizsgáltak meg, melyek közül több a legnagyobb piactereken még mindig beszerezhető, ám a naprakész javítások hiányában különösen sebezhetőek.

Ugyan a legfrissebb Android-verziók már jóval biztonságosabbak, az Android 7 és annál korábbi verzióknak vannak ilyen téren hiányosságaik.

Különösen az aggódhat, aki még mindig 2012-ben, vagy annál régebben kiadott androidos mobilt használ, mivel ezek még nélkülözik a Google azóta elérhetővé tett biztonsági fejlesztéseit.

A legnagyobb veszélyben tehát azok vannak, akik Android 4-gyel, vagy esetleg még annál is idősebb rendszert használnak, de ettől még az Android 7-esek sem lehetnek teljes nyugalomban. Az Android 10, Android 9 és Android 8 rendszereket futtató mobilok mind megkapják a kulcsfontosságú csomagokat.

Az elemzőcég ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégeknek átláthatóbbá kéne tenniük a biztonsági támogatással kapcsolatos rendszert, és bővebb tájékoztatást adni arról a vásárlóknak, hogy meddig és milyen módon számít biztonságosnak az eszközük használata.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik