Tech

Olyat lépett a Vodafone, amivel minden cégnek példát mutat

A Vodafone a családdá válás kiemelten fontos időszakában 16 hetes fizetett szabadságot biztosít a szülői szabadságot igénybe vevő fél partnere számára is. Ha az anya veszi igénybe a szülési szabadságot, akkor az apa részére, ha az apa veszi igénybe, akkor az anya részére. A program célja, hogy mindketten otthon lehessenek életük egyik legfontosabb feladatánál. A Magyarországon idén nyáron induló program keretében a többlet kedvezményt akár örökbefogadó szülők is igénybe vehetik.

2025-re a Vodafone szeretne a világ legjobb munkahelye lenni a nők és a férfiak számára egyaránt – így szól a vállalat ambiciózus, globális célkitűzése a következő öt évre. A Vodafone Magyarország március elején jelentette be legújabb hazai esélyegyenlőségi kezdeményezését, aminek keretében az újdonsült családoknak nyújtanak nem mindennapi támogatást.

Fotó: Getty Images

A vállalat esélyegyenlőségi programjai során minden kollégának azonos lehetőségeket kínál a karrier/családi élet terén. Ennek érdekében idén júliustól a szülői szabadságra távozó fél partnere számára is – amennyiben az anya veszi igénybe, akkor az apa részére, ha pedig az apa van otthon a babával, akkor az anya részére – 16 hét, 100 százalékos fizetett szabadságot biztosít gyermekük születését követően. A vállalat mindezeken felül a szülési szabadságon lévő kollégái juttatását kiegészíti a gyermekgondozási támogatás és a szülési szabadság előtti munkabér különbözetével.

A program célja, hogy senkinek ne kelljen lemondania az együtt töltött időről a gyermek születését követő érzékeny időszakban. A kezdeményezés az örökbefogadó szülőkre is vonatkozik.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója elmondta, felismerték a problémát, amire az elmúlt évek kutatásai felhívják a figyelmet: míg a nők a karrierjükben érezhetik úgy, hogy nem tudják igazán megmutatni, mire képesek, addig a férfiak ugyanezt élhetik át, amikor bővül a család.

4 gyermekes anyukaként és vállalatvezetőként pontosan tudom, milyen sok múlik azon, ha egy munkahely támogatóan áll a családalapításhoz, és nem várja el, hogy az ember kompromisszumot kössön a szakmai fejlődése és a magánélete között. Mi a Vodafone-nál hiszünk abban, hogy mindenkit azonos lehetőségek illetnek meg.

A Vodafone nem először áll ki a nők és férfiak közötti egyenlőségért, számos globális kezdeményezést vezettek már be a munka és a családi élet egyensúlyának fenntartása érdekében. Ezek egyike a 2017-ben ReConnect néven, Magyarországon is bevezetett nők munkaerőpiacra való visszatérését segítő program, aminek keretében olyan, már vezetői tapasztalattal rendelkező, többségében női munkavállalókat hívnak vissza a munka világába, akiknek gyermekvállalás vagy vállalkozói tevékenység miatt évekig szünetelt a karrierje. A visszailleszkedést képzésekkel és rugalmas munkaidős lehetőségekkel is támogatják.

Nőnapi kampány

Sok más nyelvvel ellentétben a magyar nem tesz különbséget a nemek között: „Ő” lehet nő és férfi is. A Vodafone is az egyenlőségben hisz, és A vallják, hogy a lehetőségek mindenkit megilletnek, legyen szó munkáról vagy családi életről. Éppen ezért a Nők Lapja nőnapi számát egy különleges megoldással „Ők Lapjává” varázsolta a telekommunikációs vállalat, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a magyar nyelv különlegességére, valamint a vállalat esélyegyenlőségi törekvéseire.

Kiemelt kép: Budrul Chukrut / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik