Tech koronavírus

Elkészült a rendszer, ami kiszúrja a koronavírust

A technológia a koronavírus elleni küzdelemben is segít: múlt hónapban a kínai kormány kiadott egy alkalmazást, amivel az ország állampolgárai információt kaphatnak arról, hogy érintkezhettek-e fertőzöttel. A rendszer az Alibaba népszerű Alipay fizetési rendszerén alapul.

A kínai techóriás nemrég egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló rendszert is fejlesztett, ami segít az új koronavírus (COVID-19) diagnosztizálásában, ráadásul meglepően jó eredménnyel. A cég állítása szerint a módszer segítségével 96 százalékos pontossággal azonosíthatók a fertőzöttek a páciens tüdejéről készült felvételek alapján. A szoftvernek a vizsgálathoz mindössze 20 másodpercre van szüksége a vizsgálat lefuttatásához, míg az orvosoknak általában 15 perc kell egy kép kielemzéséhez.

Az algoritmust több mint 5000 koronavírusos fertőzött adatai alapján képezték ki, és a komputertomográf (CT) során készült felvételeket vizsgálja. A Nikkei Asian Review cikke szerint már legalább 100 egészségügyi intézmény használja az Alibaba megoldását élesben, a jövőben pedig még többen fogják.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik