Tech

Ánuszával irányított egy robotot

Egy holland művész meghökkentő mutatvánnyal állt elő: mindössze az anális záróizma segítségével irányított egy robotot. Dani Ploeger a „B-Hind” névre keresztelt művészeti installációja céljából egy meglehetősen egyedi interfészt rakott össze kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből.

„A B-hind egy egyedi IoT (internet of Things) megoldást kínál, amivel a záróizmát integrálhatja a mindennapjaiba. A forradalmi anális interfész rendszer helyettesíti a hagyományos kéz- és hangalapú eszközinterakciót, és lehetővé teszi a fejlett digitális irányítást, ami a testünk belsejében gyökeredzik” – olvasható a február hetedikén tartott bemutató leírásában, amit Rotterdamban rendeztek meg.

B-hind: intimate innovation by dani ploeger from Dani Ploeger on Vimeo.

A brit V2 művészeti szervezet eseményén az alkotók feladata az volt, hogy korábbi alkotásokat értelmezzenek újra. Ploeger B-Hind projektjét egy 1994-es bizarr performansz inspirálta, ami azt a kérdést taglalta, hogy az emberi test a modernizált korban egyre elavultabb. A Stelarc nevű művész ezt úgy próbálta érzékeltetni, hogy egészségügyi robotokat és más hardvereket kötött magára, amiket az izmaival vezérelt (de ebben még sehol nem volt szó az alsó fertályról).

Ploeger ezen a koncepción csavart a záróizommal, amit egy kereskedelmi forgalomban elérhető anális elektródával, az Anuformmal valósított meg. Az általa készített interfész az izommozgásokat a Keecker típusú robot számára is értelmezhető parancsokká alakítja. A valós időben gyűjtött adatok alapján a robot videó és hangfelvételeket vetít ki magáról az emberi anális izomról.

A művész elmondása szerint a közösségben eléggé megosztó reakciókat váltott ki az előadása. „Volt némi értetlenség és zavar. Többen megkérdezték, hogy ez még csak egy prototípus-e, esetleg kereskedelmi forgalomban is kapható. Ketten rögtön ki is akarták próbálni”- mondta el a műsorának csodájára járó Vice portál számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik