Tech

3D-ben térképezik fel a magyar utakat

Legtöbben szenzorokba és mesterséges intelligenciába fektetnek be, de a részletgazdag, 3D-s térképek is fontosak ahhoz, hogy az önvezető autók valóban be tudják tájolni magukat a világban és biztonságosan közlekedhessenek. Helymeghatározás és térképek terén a Nokia volt térképszolgáltatása, a HERE futott be látványos sikert az elmúlt évek során.

A helyalapú felhőszolgáltató közleménye szerint áprilistól elkezdik rendkívül pontosan, 3D-ben feltérképezi Magyarország egy részét, hogy a világ legfejlettebb térképét biztosíthassák. A HERE azzal kezdi, hogy a legújabb technikával felszerelt autókkal járják be az utakat, és nagy pontossággal rögzítik az útadatokat, így az útburkolati jeleket és a KRESZ-táblákat egyaránt. Emellett 3D-ben is modelleznek, valamint utcaszintű képeket hoznak létre a látványosságokról, az üzletekről, benzinkutakról és éttermekről.

A Nokia volt térképrendszere hozza el az önvezetők korát
Egyre több nagy név áll be a HERE mögé.

Az információkat egy részletgazdag Magyarország-térképen fogják használni, melyet az önvezető autókhoz és egyéb fejlett szolgáltatásokhoz terveztek, hogy növeljék a közlekedésbiztonságot, enyhítsék a forgalmi dugókat és megkönnyítsék a városi navigációt.

A következő hetekben a HERE autói az ország összes fontosabb útját bejárják, de a cég közleménye szerint a felmérés egyáltalán nem zavarja majd a rendes forgalom menetét. A rögzített képek csak az autóban tárolódnak, majd később, titkosított formában kerülnek át egy biztonságos tárhelyre. Ezután elkezdődik a feldolgozásuk az iparágban vezető szoftver és egy fejlett algoritmus segítségével. A képek csak az után lesznek elérhetőek, hogy az arcokat és rendszámokat elhomályosították.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik