Tech

Így kerülheti el, hogy hamisított iPhone-nal csapják be

Ma már annyira profi kamumobilok készülnek, hogy elsőre nem is olyan könnyű megkülönböztetni őket az eredeti gyártmányoktól. A hamisítványok nemcsak bevételkiesést okoznak a gyártóknak, de komoly veszélynek teszik ki a felhasználókat, akik szeretnék minél olcsóbban megúszni a vásárlást. A használt telefonok piacán különösen az Apple-készülékekre vágyókat szeretik átverni filléres ajánlatokkal, így érdemes gyanakodni, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Pár éve egy annyira valódinak tűnő, kínai hamisítású iPhone 7 Plus tűnt fel a piacon, hogy még a szakavatottabb szeműek számára is kihívást jelentett a felismerése. Minden rajta volt, amit az ember egy almás telefontól várna: lightning port, dupla hátlapi kamera, ujjlenyomat-érzékelős home-gomb. Az eset felhívta a figyelmet arra, hogy az ázsiai hamisítók egyre profibb minőségben utánozzák a nagy gyártók modelljeit, így érdemes résen lenni, hol vásárolunk telefont – legyen szó új, vagy használt készülékről.

A különféle netes felületeken árult kétes eredetű mobilok mellett az is előfordul, hogy az aluljáróban, vagy egy bevásárlóközpontban nyomott áron próbálják az emberre sózni a bontatlan dobozos készüléket, jellemzően olyan szöveggel, hogy kamionról leesett darabról van szó. Mivel az almás mobilok nem olcsók, sokak szeme felcsillan az ajánlat hallatán. Tipikus terjesztési felületek még a különféle webshopok, amiknél adott az esély, hogy a csalók már rég meglógtak a pénzzel, mire az átvert felhasználó kicsomagolj a portékát, és rájön, nem azt kapta, amire számított.

Egy kamu Apple Store Iránban. Fotó: AFP

A mobilhamisítás hatalmas üzlet, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint évente 45,3 milliárd eurónál is több veszteséget okoznak a kamueszközök, körülbelül 184 millió ilyen mobil talál gazdára. A mobilteljesítmény-mérő AnTuTu 2017-ben egy infografikát is közzétett a leggyakoribb hamisítványokról: az iPhone-ok mellett a Samsung mobiljait másolják legtöbben.

Forrás: AnTuTu

A hamisított iPhone-ok ismertetőjegyei korántsem annyira szembetűnőek, így egy átlagfelhasználó nem biztos, hogy elsőre kiszúrja, hogy nem eredeti készülékkel van dolga – árulta el megkeresésünkre Péter-Horváth Norbert, az APPSolute Kft. független Apple-szerviz iPhone-szerviz részlegének vezetője. Hozzátette, a nagyobb nevű boltokban elképzelhetetlen, hogy ilyeneket árulnának. Az AppSolute szervizében az elmúlt 12 év során mindössze pár darabbal találkoztak. A nem eredeti iPhone-ok javításával általában nem is tudnak mit kezdeni a szervizek, azokat rendre visszaadják a tulajdonosnak, és igaz ez akkor is, ha azokat beszámítás, továbbadás céljából viszik az üzletbe.

Miből derülhet ki, hogy hamis az iPhone?

Péter-Horváth szerint van pár általános szempont, amivel jó eséllyel kiszűrhetők a kamukészülékek. Annak például már rögtön gyanúsnak kell lennie, ha egy állítólag hibátlan telefont feltűnően olcsón árulnak – ami túl szép, általában nem is igaz. Ha lehetőségünk van rá, a vásárlás előtt kössük rá a telefont az iTunes programra – tanácsolja a szakértő. Egy eredeti Apple-telefont látnia kell a gyári Apple szoftvernek. Amennyiben nem ismeri fel a mobilt, nagy az esélye annak, hogy klónnal van dolgunk.

Az Apple oldalán szintén pár perc alatt ellenőrizhető a készülék

IMEI-, vagy sorozatszáma. Amennyiben az alábbi képernyő fogadja a leendő tulajdonost, az egyáltalán nem jó jel. Az APPSolute szerint emellett az IUnlocker oldala is megfelelő az azonosításra.

Forrás: APPSolute

Ritka esetekben előfordulhat, hogy az adatbázis nem ad ki találatot, ilyenkor érdemes felkeresni személyesen, vagy akár telefonon egy hivatalos Apple-szervizt. Emellett hívhatjuk az Apple zöldszáma is, amin keresztül lekérdezhető a készülék eredetisége.

Kocogtassunk, nyomogassunk!

A régebbi típusú iPhone-ok másolatainál több gyanús külső jel is megfigyelhető. Egy hamisított példány képernyőjét megkocogtatva érezhetjük, hogy enyhén zörög, és a kijelző műanyagból készült felület hatását kelti (merthogy műanyag is a legtöbb esetben), míg egy eredeti eszköznél ilyenkor nem hallható zörgés, összességében masszívabb az egész telefon, nincs műanyagérzet – ez inkább a régebbi hamisítványoknál igaz, az újabbak egyike-másika már üvegkijelzős. Fontos továbbá, hogy a kamumobilok súlya általában kisebb, ám a grammokban mérhető különbséget csak egy rutinosabb kéz érezheti, összehasonlítás hiányában nehéz kizárólag erre támaszkodni.

Érdemes résen lenni már az eszköz bekapcsolásakor.

A régebbi iPhone hamisítványoknál általában másképp néz ki a folyamat, mint ahogy kellene: míg az eredeti készüléken első bekapcsoláskor be kell állítanunk a régiót és nyelvet, addig a hamis készülék egyből „elkészül”. Jellemző továbbá, hogy az iPhone 5s és annál frissebb modellek esetében a home-gomb hosszú lenyomására bekapcsol a Siri – amennyiben mégsem, azonnal gyanakodjunk.

Aki egy adott típust vásárolna (például iPhone 6-ot), annak azt javasolja a szakértő, hogy keressen rá Youtube-on a „fake iPhone 6 vs original iPhone 6 comparison” kulcsszavakra. A videómegosztón már rengeteg olyan szemléletes videó fellelhető, amik segíthetnek a tájékozódásban vásárlás előtt.

Az újabb iPhone-oknál már nehezebb felismerni a másolatokat, kevesebb a megfigyelhető külső jel. Némely hamisítványnál (például az iPhone X-nél) a felső kijelző csücskök nem léteznek, csak imitálva van az ívük lejjebb a kijelzőn. Az iPhone 11 Pro Maxnál találkozni olyan klónnal is, aminél a készülék 3 kamerája kisebb átmérőjű, mint amekkorának eredetileg lennie kellene.

Az egyik biztos módszer (amennyiben nem bontatlan dobozos kütyüről van szó), ha megnyitjuk a mobil általános beállításait, és ellenőrizzük az operációs rendszert: ha Android, akkor azonnal lebukik a klón.

Nagyon sok esetben a hamisítók csak egy módosított, az iOS-re hasonlító kezelőfelülettel ellátott Androidot húznak a mobilokra, így az Apple szolgáltatásaival sem kompatibilisek.

Az APPSolute szakembere azt tanácsolja, hogy ha egy használt iPhone vétele során felmerülne a hamis készülék gyanúja, érdemes az átadást-átvételt egy nagyobb nevű boltba, vagy ismertebb szervizbe szervezni, mivel az ott dolgozó kollégák könnyebben kiszúrnak egy-egy hamis készüléket.

Máshogy fizetjük meg az árát

Nem érdemes hát bedőlni a túlságosan vonzó ajánlatoknak és azt hinni, hogy okosban megoldottuk a mobilvásárlást. A hamisított készülékeket egy ideig ugyan használhatjuk is, de az árát másként fizetjük meg – egyrészt komoly veszélyt jelentenek az adatainkra, másrészt a testi épségünkre. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) pár éve arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamumobilok és a melléjük csatolt töltők minősége és biztonsága megkérdőjelezhető,

több alkalommal volt már rá példa, hogy azok megrázták tulajdonosukat, vagy akár halálos balesetet okoztak.

Mivel nem tudni, hogy pontosan mi is történik a kütyü belsejében, és hol készültek a benne lévő komponensek, illetve a rajta futó szolgáltatások sem hitelesek, a felhasználó folyamatosan ki van téve a vírusos fenyegetéseknek, az adatvesztés és az adatlopás kockázatának. Még a nagy gyártóknál is előfordulhatnak hibás akkumulátorok (elég az anno visszahívott Samsung Galaxy Note7-re gondolni), így az olcsóbb, kétes eredetű alkatrészekbe vetett bizalom komoly hiba.

Hogyan ölhet meg a töltőre dugott telefonom?
Időnként hallani olyan szélsőséges esetekről, hogy a mobiltelefonok felrobbannak, égési sérüléseket, áramütéseket okoznak. Egy jó tanács a sok közül: ne aludjunk együtt a telefonunkkal!

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik