Tech

Több sugárzást bocsát ki az iPhone 11 Pro, mint szabadna

A Penumbra Brands friss tanulmánya szerint az iPhone 11 Pro mobilok által kibocsátott rádiófrekvenciás sugárzás túllépi a megengedett határértéket. Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) által is hitelesített, kaliforniai RF Exposure Lab nevű labor mérései szerint az iPhone 11 Pro esetében az FCC által meghatározott biztonságos SAR-érték (az USA-ban 1,6W/kg, Európában 2W/kg) több mint kétszeresét mérték, majdnem 3,8W/kg-ot. Az úgynevezett SAR-érték watt/kilogrammban fejezi ki, hogy amikor a fülünkhöz tartott mobillal hanghívást bonyolítunk, a testünk mennyi energiát nyel el.

A mobilkiegészítőket gyártó Penumbra Brands azt is mellékelte a grafikonhoz, hogy az általuk forgalmazott Gadget Guard telefontokokkal milyen mértékben csökkenthető a sugárzás mértéke.

Forrás: Penumbra Brands

Sokak számára a hír kapcsán beugorhat a Chicago Tribune tavalyi tanulmánya, miszerint az iPhone 7-nél majdnem négyszeres sugárzási értéket mértek a megengedetthez képest, míg a Galaxy S8 esetében 8,22W/kg jött ki. Az FCC ugyan rendszerint teszteli a mobilokat a forgalomba hozásuk előtt, de ennek hatására felül kellett vizsgálniuk az iPhone 7-et. Az újabb vizsgálatok során megállapították, hogy az iPhone X, az iPhone 8 és az iPhone 7 valójában jóval a meghatározott SAR-érték alatt teljesített. A Penumbra Brands ekkor hozzátette, hogy míg ők a boltok polcairól levett készülékeket vizsgálták, addig az FTC az Apple által biztosított mobilokon végzi a méréseket.

A legutóbbi tesztelés körülményeiről viszont többet nem árultak el, csak annyit, hogy a testtől 5 milliméterre tartva végezték. Ez azért fontos kérdés, mert a szkeptikusok szerint a laborban olyan körülmények közt is mérhették az eszközöket, amik a hétköznapi használat során nem életszerűek.

Bárhogy is legyen, nagyon tartani nem kell, hiszen egyelőre nem bizonyított, hogy a mobilhasználatból eredő sugárzás bármiféle egészségügyi kárt okoz az emberi szervezetben. A WHO 2011-ben az esetlegesen rákkeltő kategóriába vette fel a mobiltelefon-használatot, ám 320 egyéb más anyagot és hatást is ide soroltak az aloékivonattól a dízelolajon át a tűzoltók munkahelyi ártalmáig. A szervezet összefoglalói szerint az elmúlt évtizedekben a mobilok terjedésével párhuzamosan nem nőtt érdemben a tumoros elváltozások száma, sem az agyban található idegsejtek védelmét ellátó gliasejteknél, sem a jóindulatú szívdaganatoknál, sem a kötőszöveti elváltozásoknál.

Tényleg a történelem legnagyobb emberkísérlete zajlik a szemünk előtt?
Budapesten is tiltakoztak az újgenerációs mobilhálózatok ellen, ami állítólag megsüti a bolygót. Velünk együtt.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik