Tech

Zseniális, ahogy ez a férfi átverte a Google Térképet

Napjaink egyik leggyakrabban használt szolgáltatása és okostelefonos alkalmazása a Google Térkép, amit egyaránt használunk navigációra ha sétálunk, ha tömegközlekedünk vagy ha vezetünk. A keresőóriás térképszolgáltatása rengeteg hasznos funkcióval bír, a legtöbbször kiválóan működik, ugyanakkor – a jelek szerint – nagyon könnyen át is verhető. Egy Simon Weckert nevű művész erre igyekezett felhívni a figyelmet: a férfi okostelefonok és egy kis gurulós kocsi segítségével „hackelte” meg a rendszert,

aminek a legtöbb esetben minden elhiszünk.

Akciója során Weckert összesen 99 mobilt pakolt a már említett gurulós kocsiba, miközben mindegyiken futott a Google Térkép applikáció, majd megkérte egy tettestársát, hogy induljon el velük Berlin jobbára kihalt utcáin. Amennyiben nem ügyes tréfáról van szó (és a mellékelt videó tanulsága szerint nem), akkor a telefonok rövid idő alatt képesek voltak átverni a Google algoritmusát, ami az egy helyre tömörült, lassan mozgó telefonok alapján azt feltételezte, hogy a német főváros utcáin dugó alakult ki, és a zöld utak a térképen vörösre váltottak – miközben forgalomnak lényegében nyoma sem volt.

A „hackelés” részeként a kis kocsi még a Google helyi irodája körül is meg lett sétáltatva, viszont a keresőóriás egyelőre nem kommentálta a német művész akcióját, ami ügyesen rámutat arra, hogy egy kis leleménnyel és trükközéssel simán át lehet verni a rendszert, amit naponta milliók használnak arra, hogy a lehető leggyorsabban jussanak el a választott úticéljukig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik