Megszavazták: jönnek az egységes telefontöltők az EU-ban

Az Európai Parlament előírná az elektronikus eszközök gyártói számára az egységes töltőkábelek használatát.
Kapcsolódó cikkek

Fölényes többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal ma este úgy döntött az Európai Parlament, hogy előírják az elektronikus eszközök gyártói számára az egységes töltőkábelek használatát. A most elfogadott javaslat az Európai Bizottság elé kerül, ahol elkészülhet az a jogszabálytervezet, ami után az Európai Unióban csak úgy lehetne forgalomba hozni mobiltelefont, hogy annak egységes, más készülékeknél is használható töltője van. Az Európai Parlament képviselői ráadásul

azt szeretnék, ha a tövénytervezet már idén nyárra elkészülne.

Habár az USB Type-C formátum gyors terjedésének köszönhetően a töltő kérdése már rég nem okoz akkora problémát, mint mondjuk 15 éve, mikor szinte minden gyártónak saját szabványa volt, de az Európai Parlament döntése nyomán elképzelhető, hogy a jövőben, az Európai Unión belül értékesített telefonoknál kötelező lesz az USB-C használata. Az EP ugyan nem szabta meg, hogy a gyártóknak ezt kell használni, de figyelembe véve, hogy napjainkban ez számít a legelterjedtebb megoldásnak, jó eséllyel a törvénytervezetben már ez a megoldás fog szerepelni.

Amennyiben ez történik, a legérzékenyebben az Apple-t fogja érinteni, hiszen a legnagyobb gyártók között szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit.

Az Európai Parlament elsősorban az elektronikus hulladék visszaszorítása érdekében hozta meg a döntést, illetve arra kérték fel az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki egy olyan tervet, ami elősegítené a még kevesebb hulladékkal járó vezetéknélküli töltők terjedését.

Nyitókép: iStock