Tech

Megjött a Facebook két éve ígérgetett funkciója

A Facebook már jó két éve jelentette be, hogy pár hónapon belül (amiből végül két év lett) elérhetővé teszi „Clear History” nevű segédeszközét, ami több kontrollt ad a facebookozóknak adataik felett. A bevezetés jó pár hónapig elhúzódott, eleinte csak három országban lehetett használni a fejlesztést, ami mostanra ért el oda, hogy világszerte már mindenhol megjelent.

Mostanra már az elnevezése is más, a magyarok a Beállítások alatt található A Facebook adataid menüből érhetik el a Facebookon kívüli tevékenységeid névre keresztelt újdonságot.

Forrás: 24.hu

Az egyik legijesztőbb dolog a közösségi oldallal kapcsolatban, hogy külső forrásokból származó adatokat is felhasznál a hírfolyamban megjelenített hirdetések válogatásához, beleértve azt is, hogy a Facebookon kívül milyen weboldalakat kerestünk fel a neten.

A netes böngészőkben lehetőségünk van törölni a sütiket és előzményeket, ezt a feladatot lehet elvégezni a Facebook új fejlesztésével a közösségi oldalon belül is. A megoldás lényege, hogy a facebookos előzmények törlése után a Facebook nem fogja tudni, mely oldalakat látogattuk, mely appokat használtuk. Ez persze együtt jár a „felhasználói élmény romlásával”, azaz kevésbé tudják személyre szabni a hírfolyamunkban megjelenő reklámokat.

Az adatok ettől függetlenül nem törlődnek a Facebook szerveréről, csupán nem társítják azokat a felhasználók fiókjaihoz. Az eszköz egyben először nyújt átfogó betekintést abba a mezei netezők számára, hogy a Facebook mennyire kiterjedt adatgyűjtést végez róluk.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik