Tech koronavírus

A budapesti reptér felkészült a koronavírussal járó rendkívüli helyzetekre

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a repülőtér szerdától megkezdi az utasforgalmi területeken a vírusölő folyékony kézfertőtlenítő szerek kihelyezését, illetve fokozottan ügyelni kezdenek a gyakoribb fertőtlenítő takarításra. Emellett a repülőtér nyilvános területein információs táblákat helyeznek ki, amellyel felhívják a figyelmet a legfontosabb megelőző higiéniai teendőkre.

Kínai vírus: kell-e félnünk Magyarországon?
A Vuhan-koronavírus keményebb, mint a 2003-as SARS-világjárvány volt, és nagy valószínűséggel eljut Magyarországra is. Ám a tudósok inkább Afrika miatt aggódnak.

A reptér az érintett repülőtéri társszervekkel és a NNK-val (Nemzeti Népegészségügyi Központ) az új koronavírus megjelenésének kezdetétől fogva folyamatosan egyeztet, valamint a szükséges felkészülést megtette egy esetlegesen elrendelésre kerülő óvintézkedés bevezetésére. Rendkívüli intézkedés elrendeléséről a jelenleg hatályos jogszabályok alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt, és amennyiben erre sor kerülne, az ellenőrzési feladatokat is a hatóságok látják el.

Hatósági intézkedés elrendelése esetén a reptér rendelkezik minden olyan eszközzel és felszereléssel, amivel képes ellátni a vonatkozó előírásokat és támogatni tudja a hatóságok munkáját.

A repülőtér üzemeltetője szerint jelentős készlettel rendelkeznek a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők, stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá rendelkezésükre állnak a megfelelő elkülönítő helyiségek is.

Az üzemeltető emellett azonnal intézkedett ún. virucid kézfertőtlenítő gélek és törlőkendők beszerzéséről, és esetleges óvintézkedés elrendelése esetén a repülőtéren haladéktalanul életbe tudnak lépni azok a kidolgozott eljárásrendek, amelyek rendelkeznek az ilyenkor szükséges folyamatokról, többek között a fertőzött utasok elkülönítésétől a karanténon át egészen az épületek és légijárművek fertőtlenítéséig, ráadásul a reptér ilyen esetben is biztosítani tudja a gördülékeny utasforgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik