Tech

TASZ: A Snapchat túl sokat akar tudni a felhasználókról

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet bejegyzése szerint egy Snapchat-felhasználó nemrég azzal kereste meg őket, hogy az alkalmazás hozzáférést kért a helyadataihoz egyes filterek használatáért cserébe, pedig ezt semmi sem indokolta. Ahogy a szervezet írja: ez nem egyedi eset, más techcégek is előszeretettel kérnek olyan személyes adatokat, amelyeknek a szolgáltatáshoz nincs közük, ez a gyakorlat jogsértő.

A TASZ bejegyzése alapján ha egy app feleslegesen kéri a személyes adatainkat ahhoz, hogy elérhetővé tegye valamelyik funkcióját,

azzal megsérti az uniós adatvédelmi rendeletet, a GDPR-t, hiszen a hozzájárulás ebben az esetben nem önkéntes.

Akkor számítana annak, ha kifejezetten azért adnánk meg őket, amiért elkérték. Ezt az Európai Unió adatvédelmi munkacsoportjának egyik iránymutatására alapozzák.

A jogellenes adatkezelés miatt nemzetközi cég esetén annak az országnak az adatvédelmi hatósága jár el, amelynek a területén a cég tevékenységi központja található. Mivel a Snapchatet üzemeltető Snap Inc. európai tevékenységi központja az Egyesült Királyságban van, ezért a brit adatvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik az adatkezeléseikkel kapcsolatos visszaélések kivizsgálása.

Ezért van az, hogy ha egy magyar felhasználó a magyar Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) kezdeményez vizsgálatot, ők az uniós adatvédelmi hatóságok együttműködése keretében átteszik a kérelmeket az Egyesült Királyságba.

A TASZ azt javasolja, hogy ugyan a helyi hatóságok leterheltsége miatt ezek az eljárások általában hosszadalmasak és a magyar ügyfelek számára nehezen követhetőek , mégis érdemes bejelentést tenni, mert az állampolgári nyomás az ügyintézők és a politikusok felé is jelzi, hogy sokakat érintő, fontos problémáról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik