Tech

Bajban lehetnek, akik korábbi Windowst használnak

A Microsoft figyelmeztetése szerint a Windows régebbi verziói frissítést igényelnek, az operációs rendszereket ugyanis támadás fenyegeti – írja a The Verge. A vállalat egy távoli kódfuttatási sebezhetőséget fedezett fel a Windows XP-nél, Windows 7-nél és a Windows Server 2003-nál, a későbbi verziók biztonságban vannak.

A Microsoft a Windows XP-hez és a Windows Server 2003-hoz is kiadott egy patch-et, ami meglepő, hiszen ezek a termékek már nem támogatottak. A Windows XP-használóknak manuálisan kell letölteniük a frissítést.

Simon Pope, a Microsoft Biztonsági Válaszközpontjának munkatársa szerint a sebezhetőség nem igényel felhasználói interakciót, a kártevők a rést kihasználva sebezhető számítógépről sebezhető gépre terjedhetnek át, hasonló módon, mint 2017-ben a WannaCry vírus.

Fotó: iStock

A Microsoft eddig nem észlelt támadást, a de a frissítések megjelenésével csak idő kérdése, hogy megkezdődjön a vírusok fejlesztése. Bár a Windows 10 mára népszerűbb, mint a Windows 7,

a korábbi verziót így is milliók használják világszerte.

Mióta a Microsoft megszüntette a korábbi operációs rendszerek támogatását, rengeteg támadás érte a Windows XP-t. 2020 januárjában a Windows 7 támogatása is véget ér.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik