Tech

A Facebook akkor is tudja, hol van, ha nem akarja

Hosszas szenátori nyomasztás után a Facebook bevallotta, hogy azon felhasználók tartózkodási helyéről is információkat gyűjtenek alternatív módszerekkel, akik kikapcsolták a mobilappban a helymeghatározási szolgáltatásokat.

Rob Sherman, a közösségi óriás adatvédelmi felelőse Chris Coons és Josh Hawley szenátoroknak küldött levelében válaszolta meg a kérdést, hogy használnak-e alternatív helymeghatározási módszereket, amennyiben egy felhasználó nem akarja megosztani ilyen jellegű adatait.

Hogyan tudom be- vagy kikapcsolni a helymeghatározási szolgáltatásokat a Facebookhoz?

  • Nyissa meg a készülékén a kezdőképernyőt!
  • Koppintson a Beállítások, majd az Alkalmazások pontra!
  • Görgessen végig az alkalmazások listáján, majd koppintson a Facebook pontra.
  • Koppintson a Jogosultságok alatt a Hely pontra, majd kapcsolja be, vagy ki a helymeghatározási szolgáltatásokat!

Sherman válasza szerint a Facebook rengeteg forrásból képes kikövetkeztetni a felhasználók tartózkodási helyét. Azon túl, hogy vannak az IP-címek, vagy a hálózati kapcsolatok adatai, sokan önként árulják el hollétüket az éttermekbe, eseményekre való bejelentkezésekkel, de az is elég, ha egy ismerős jelöli be őket ilyen jellegű bejegyzésben.

A Facebook képviselője szerint a hirdetések célzása miatt össze is gyűjtik ezeket az információkat.

A két szenátor megjegyezte, hogy az alternatív adatgyűjtési módszerek nem éppen etikusak, ha a felhasználók szándékosan kikapcsolták a helyszolgáltatásokat. A közösségi óriás félrevezető gyakorlatot folytat azzal, hogy bár a kontroll illúzióját adja a kikapcsolható beállítással, valójában nincs kellően hatékony eszköz a felhasználók kezében ahhoz, hogy teljesen leállítsák az adatgyűjtést – amennyiben persze nem törlik magukat teljesen a közösségi oldalról.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik