Tech

Három ház kapott lángra egy mobiltöltő miatt

Ugyan  a mobilgyártók sok mindenben nem értenek egyet a specifikációktól kezdve a dizájnig, mind azt ajánlják felhasználóiknak, hogy csakis eredeti gyártású kiegészítőket használjanak készülékeikhez, főleg ha töltőről van szó. Korábban mi is többször írtunk olyan esetekről, amikor a kétes eredetű, külföldi kiegészítők idéztek elő baleseteket.

Az Ubergizmo a helyi Sinchew nevű lapra hivatkozva arról számolt be legutóbb, hogy Malajziában három ház is lángra kapott, vélhetően egy hibás, nem gyári mobiltöltő miatt. A problémás kiegészítőt használó felhasználó házában kiütött tűz pedig átterjedt a két szomszédos épületre is.

A cikk szerint az otthon tartózkodó felhasználó robbanást hallott az egyik szobából, mielőtt a tűz kiütött. A vizsgálatok szerint a töltő volt a ludas. A helyszínen tartózkodók vízzel próbálták oltani a lángokat, amivel nem jártak sikerrel, ezért tűzoltókat kellett hívni. A lakás 85 százaléka leégett, míg a szomszédos házak körülbelül 5-10 százalékban károsodtak. Személyes sérülésekről szerencsére nem tudni, az esetkor egyik szomszédház lakói sem tartózkodtak otthon.

Fontos, hogy mindig a gyártótól származó töltőt használjuk, és ne másik eszközét. Továbbá nem ajánlott olcsó, nem eredeti kábeleket vásárolni az internetről. Lehet, hogy nem azonnal, de hosszútávon érződni fog ezek hatása, mivel az olcsó, nem hitelesített töltők túl sok hőt termelhetnek és károsíthatják az aksit, abban apróbb hibákat okozhatnak, lassan felzabálják a telepet.

Hogyan ölhet meg a töltőre dugott telefonom?
Időnként hallani olyan szélsőséges esetekről, hogy a mobiltelefonok felrobbannak, égési sérüléseket, áramütéseket okoznak. Egy jó tanács a sok közül: ne aludjunk együtt a telefonunkkal!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik