Tech

Újabb átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki!

A világ legnagyobb közösségi oldalán, a Facebookon rendszerint ütik fel fejüket különféle csalókampányok. A kiberbűnözők most egy újszerű módszerrel próbálnak pénzt kicsalni a felhasználókból: a Kickstarter és IndieGogo közösségi finanszírozós platformokon található ötletes termékek fotóit lopják le, majd azokat sajátjukként reklámozzák szponzorált posztokban.

A cél, hogy ezzel fizetésre ösztönözzék a felhasználókat, akik szívesen támogatnák a projektek megvalósulását – csak az eredeti ötletgazdák helyett a kiberbűnözők pénztárcájában landolnak az összegek. A Mashable szerzője maga is belebotlott egy ilyen hirdetésbe, amiben egy szupergyors  egyterabájtos SSD-t hirdettek. A poszt alatt több százan érdeklődtek a termék felől.

A gyanús ajánlatot két módon lehet kiszűrni: a vásárlás gomb megnyomása után a netezőt a „howwayforsh.site” oldalra irányítja a böngésző, ami alapból gyanús kell legyen. A másik a kamuoldalon feltüntetett különösen alacsony ár, ami bár hívogatóan hangzik, egyáltalán nem reális.

A biztonsági szakértők szerint azért is különösen veszélyes a módszer, mert a targetált posztok kifejezetten ahhoz a célközönséghez juthatnak el, akik fogékonyak lehetnek a vásárlásra. A termékek leírását pedig egy az egyben a közösségi kampányok oldalairól lopják le, beleértve a videókat, fotókat és más promóanyagokat is.

Eddig főként műszaki cikkeket reklámozó kamureklámokba botlottak, így érdemes körültekintőnek lenni a laptopokkal, monitorokkal és más hardverekkel kapcsolatban, főleg így a Black Friday heteiben. A Kickstarter szóvivője szerint ők tehetetlenek a csalásokkal szemben, a terjedésnek csak a Facebook tudna megálljt parancsolni.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik