Tech

A nyelvtanulásban segít a Google új funkciója

Nyelvtanuláskor különösen fontos, hogy a szavak helyes kiejtését elsajátítsuk, ilyenkor legtöbben a Google Fordítót hívják segítségül. A keresőcég felismerve ezt az igényt, egyenesen a mobilos keresőbe építette be új funkcióját, amivel nem csak hangosan felolvastathatunk kifejezéseket, de egyben gyakorolhatunk is a mobil mikrofonját használva.

A dolgunk mindössze annyi, hogy a keresőbe beírjuk: „How to pronounce + a felolvasni kívánt szó”, majd megnyomjuk a keresést. A találati lista tetején ezután egy dobozt láthatunk a keresett kifejezés fonetikusan lebontott formájával. A jobban hangsúlyozandó részeket vastagabb betűk jelölik. A hangszórót ábrázoló kis ikonnal hangosan felolvastathatjuk a szót, így hallhatjuk is.

Forrás: Google

Ám a fejlesztés nem csak ennyi: ha a mikrofonnal jelölt „Practice” gombra kattintunk, akkor a szoftverrel ellenőrizhetjük, helyes-e a kiejtésünk, ehhez a mikrofonba kell elismételnünk a szót. Ezután a mesterséges intelligencia kielemzi a hallottakat, és visszajelzést ad arról, mennyire voltunk ügyesek. A Google blogposztja szerint tanulmányok bizonyítják, hogy egy szó gyakorlása segít a rögzülésben, különösen ha idegen nyelvről van szó, ezért az új funkció rendkívül hasznos lehet a nyelvtanulásban.

A fejlesztés egyelőre kísérleti jelleggel működik szűk tesztkörben, és csak okostelefonos appokon belül használható angol nyelvvel, később a spanyollal is, és más nyelvekkel tervezik bővíteni.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik