Tech

Brutális telefonszámlát hozott össze néhány sas

Egy orosz kutatócsoport egy csapat sast figyelt meg nyomkövetők segítségével. A madarak egy olyan térségben repültek át, ahol nem volt mobilszolgáltatás, utóbb pedig komoly roamingdíjat számoltak fel nekik – írja az IFLScience. A novoszibirszki Vadrehabilitációs Központ munkatársai pusztai sasok mozgását tanulmányozták, az állatokra erősített jeladók üzeneteket küldtek a kutatóknak.

A madarak egy része télen délebbre, Kazahsztán irányába vonul, egy olyan régióba, ahol nincs szolgáltatás. A szakértők számítottak erre, és úgy hitték, hogy az üzenetek csak akkor fognak megérkezni, amikor az élőlények egy jól lefedett helyre érkeznek, vagy visszatérnek Oroszországba.

Fotó: iStock

Az állatok azonban egészen Iránig és Pakisztánig jutottak, ahol komolyak a roamingdíjak. Nem sokkal azt követően, hogy a több száz üzenet egyszerre megérkezett, a kutatók komoly telefonszámlát kaptak.

Az összeg olyan nagy, hogy a szakértők gyűjtést szerveztek, hogy ki tudják fizetni.

A szolgáltató Megafon is gesztusokat tett: az iráni költségek egy részét eltörölte, ráadásul kidolgozott egy új tarifát a sasok számára. A Vadrehabilitációs Központ közleménye szerint mostanra elég pénzt gyűjtöttek össze ahhoz, hogy a vonulási szezon végéig ki tudják fizetni az üzeneteket.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik