Tech

Itthon is bemutatkozott az elektromos Harley-Davidson

A Harley-Davidson legújabb innovációja, az elektromos LiveWire motorkerékpár hazánkban elsőként a Budapest Auto Show-n debütált. A LiveWire egy nagy teljesítményű elektromos erőgép, látványos dizájnnal és élvonalbeli technológiával: a motor maximális fordulatszáma 15 000, végsebessége 176 km/h, 3 másodperc alatt éri el a 100km/h-ás sebességet, majd további 2 másodperc alatt gyorsul 130km/h-ra. A 105 lóerős teljesítményhez 115 Nm nyomaték párosul.

A motor teljes súlya 250 kg, ülésmagassága pedig 780 mm.

Az elektromos motor emellé nagy teljesítményű SHOWA elülső és hátsó felfüggesztéssel, H-D/Michelin Scorcher Sport gumiabroncsokkal, Brembo Monoblock fékekkel, a kanyarodást segítő ABS-szel és a kipörgésgátlóval van felszerelve. Analóg óracsoport már nincs, érintőképernyőn állíthatók a motor funkciói. A kijelző jól olvasható, kellően kontrasztos még az erős napsütésben is, és ezen keresztül állíthatók a különböző vezetési profilok, amik között a MODE gomb megnyomásával lehet a választani.

Menetprofilok:

  • ECO – Gazdaságos üzemmód, nagyobb visszatöltés a gáz visszavételekor, a legalacsonyabb fogyasztásra törekszik.
  • Rain – Finomabb gázreakciók az esős, csúszós útviszonyokra.
  • Road – Nagyobb teljesítményt biztosít az előző profiloktól, lényegében egy köztes állomás.
  • Sport – Legnagyobb teljesítmény, kisebb visszatöltéssel, kisebb motorfék a gáz elvételekor.
Fotó: Harley-Davidson

Okostelefonról a távolból is lehet csatlakozni a motorhoz, ellenőrizhetők a főbb paraméterek, így például a töltési állapot és az abroncsnyomás, sőt lopás esetén is nyomon követhető a járműv, és

arról is érkezik értesítés, ha valaki megpiszkálná.

A Samsung által gyártott RESS lithium-ion akkumulátor 15kWh-s teljesítményű, és kétféle módon tölthető: egyrészről hagyományos háztartási rendszerről, másrészről országos gyorstöltő hálózatról. Míg egy teljes, otthoni feltöltéshez körülbelül 12 órára van szükség, addig gyorstöltéssel már 60 perc alatt feltölthető 0-ról 100%-ra. A hatótávolságot nézve gazdaságos üzemmódban használva 235 km-t ígér a gyár, míg erősebb igénybevételnél, sport fokozatban körülbelül 140 km tehető meg vele.

Az elektromos Harley-t ráadásul most bárki szemügyre veheti, hiszen egészen vasárnap este hat óráig megtekinthető a Budapest Auto Show-n, a Millenáris B épületében, a Harley-Davidson standnál.

Nyitókép: Harley-Davidson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik