Tech

21 éves a kereső, ami nélkül sokan már nem tudnának élni

A Google ma egy igazán különleges Doodle-lel ünnepel főoldalán. A keresőmotort 1998-ban, épp ezen a szeptemberi napon alapította meg két PhD hallgató, Larry Page és Sergey Brin a kaliforniai Stanford Egyetemen.

Kevesen tudják, de akkor még nem Google-ként fogant meg a fejükben a keresőmotor ötlete, eleinte Backrub néven emlegették fejlesztésüket. Végül a „googol” szóból (más néven tíz szexdecilliárd) eredeztetett „Google”-re esett a választásuk. A két hallgató célja az volt, hogy a WWW hajnalán egy felületen rendezzék össze a világon elérhető összes információt, és hogy az univerzálisan hozzáférhető legyen mindenki számára.

Forrás: Google

Azóta ugyan megjelentek a piacon olyan riválisok, mint a Yahoo vagy a Bing, a Google mégis a világ legnépszerűbb weboldala, minden másodpercben több mint 63 ezer keresést ütnek be a netezők a keresőbe. A „google”, magyarul „guglizni” kifejezés azóta már valódi igévé alakult, ami azt takarja, hogy valamit online keresünk, 2006-ban a Merriam-Webster és az Oxford English szótárba is bekerült.

Az ünnepi Doodle természetesen a világ minden részén megjelenítik.

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik