Tech

Ismét külföldi számokról csörgetik a magyarokat, ne hívja vissza őket

Nemrég írtunk róla, hogy szeptember elején túlnyomórészt monacói telefonszámokról kaptak csalóhívásokat a magyar felhasználók. Ehhez hasonló csalási hullám már többször is elérte Magyarországot, ezek az úgynevezett „wangiri” hívások. Ez a kifejezés azt takarja, amikor csalók nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

Most újabb hullámról számoltak be olvasóink, ezúttal változatosabb forrásokból érkeznek a hívások: a  +213, + 235, illetve +389 kezdetű hívószámokról, amelyek Algériához, a közép-afrikai Csádhoz, illetve Észak-Macedóniához tartoznak.

Amennyiben van rá lehetősége, lépjen kapcsolatba a hálózati mobilszolgáltatójával és kérje a konkrét telefonszám blokkolását.

Amennyiben nem kezdeményez visszahívást, akkor a nem fogadott hívások veszélytelenek, nem kerülnek pénzbe.

SMS-fogadás esetén ugyanez a helyzet, az ilyen SMS-ek fogadása önmagában díjmentes. A felkeresett telefonszámokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálhatja, így természetesen bármilyen szám hívását megkísérelhetik.

A tavaly áprilisi, magyarokat érintő wangiri-hullám idején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt a tájékoztatást adta, hogy belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja. Viszont ha a mobiltelefont használó figyelmetlen vagy kíváncsi, és visszahívja a gyanús külföldi számot, akkor viszont adódhatnak problémái: felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

Furcsa külföldi telefonszámról keresték? Ne hívja vissza!
Főleg monacói számok bukkannak fel a kijelzőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik