Tech

Oroszország nem hajlandó elárulni, hogyan lyukadt ki a Nemzetközi Űrállomás

Az orosz szakértők még mindig vizsgálják, hogy pontosan mi is okozhatta azt a szivárgást, amelyet tavaly nyáron észleltek a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS). A Roszkozmosz ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy nem fogják felfedni az okot, a NASA pedig ezt érhető módon kifogásolta – írja a Live Science.

Jim Bridenstine, a NASA igazgatója a közelmúltban bejelentette: személyesen fog beszélni az orosz űrhivatal vezetőjével. Bridenstine szerint fontos, hogy az ügy ne legyen negatív hatással az orosz-amerikai űrkapcsolatokra, hiszen Oroszország az ISS-en az Egyesült Államok egyik fő partnere.

Azt ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy lyuk tátong az űrállomáson, Oroszország viszont nem osztja meg a problémára vonatkozó információkat.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője egy nemrég megrendezett tudományos konferencián elismerte: tudják, hogy mi idézte elő a rést, de arról nem adnak ki adatokat.

Fotó: Pixabay

2011 óta a NASA csak orosz űrhajókat használ az emberes missziói során. A Boeing és SpaceX jelenleg is új űrhajók tervezésén dolgozik, de még hosszú időbe telhet, mire az Egyesült Államoknak már nem kell a Roszkozmosz segítségére támaszkodnia.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik