Tech

Káprázatos felvételen a Bahamákon átvonuló hurrikán

Dakota Smith, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ meteorológusa az augusztus végén készült műholdas felvételek felhasználásával készített egy videót, hogy bemutassa a Dorian hurrikánt kísérő villámokat – írja a ScienceAlert.

Már öt halottja van a Dorian hurrikánnnak
A Bahama-szigeteken letarolta a vihar, miközben Donald Trump golfozással ütötte el az időt.

A trópusi ciklonok során a villámok nem számítanak ritkaságnak, ugyanakkor általában szabálytalanul jelentkeznek, és főként a periférián alakulnak ki. Az, hogy a Dorian esetében a villámok a hurrikán szemének közelében is megjelentek, azt jelzi, hogy a trópusi ciklon megtartja, vagy növeli az erejét.

A korábbi kutatások alapján a hurrikánok napjainkban egyre gyakoribbá válnak, és középpontjukban is egyre jelentősebb a villámképződés.

Két nappal azt követően, hogy a villámok felbukkantak a Dorian belsejében, 5-ös kategóriájú trópusi ciklonná alakult. A hurrikán jelenleg Florida, illetve Észak- és Dél-Karolina felé tart. A Dorian vasárnap érte el csúcsát, majd rövidesen 4-es kategóriájú trópusi ciklonná gyengült. A becslések alapján a Dorian minden idők második legerősebb hurrikánja, melyet az Atlanti-óceánon észleltek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik