Tech

Az internetnek köszönhetően már a megcsalás sem a régi

Kutatások szerint az internet gyökeresen megváltoztatta az emberek megcsalásról alkotott nézeteit. Míg korábban a párok egyszerűen csak a fizikai, szexuális töltetű interakciókat tartották átlépett határnak, addig ma már ott vannak az úgynevezett „mikromegcsalások” is, amelyeknek a világháló enged teret.A NextLove randioldal felmérése alapján a válaszadók 37 százaléka gondolja úgy, hogy egy ellenkezőnemű felhasználó Instagram-posztjának kedvelése  már túl sok.

63 százalék pedig elfogadhatatlannak tartja, ha a másik félnek aktív profilja van valamilyen társkeresőn, mondjuk Tinderen.

Sokakban féltékenységet keltenek olyan online aktivitások is, mint az ex közösségimédia-profiljainak követése, a csipkelődős kommentek vagy üzenetek, a pornónézés, vagy csak egyszerűen egy online barátság fenntartása. Az ilyen tevékenységek károsan hathatnak a kapcsolatra annak ellenére, hogy a valós életben nem vezetnek semmilyen tettlegességig. A Chicago Tribune szerint az emberek sokszor nehezebben felejtik el az ilyen kellemetlen eseteket, mint a pusztán fizikai megcsalást. „A múltban a félrelépés egyet jelentett valamilyen fizikai kontaktussal. De az internet térnyerésével a hűtlenség fogalma kibővül az online zajló, érzelmi megcsalással” – írja Katherine Hertlein, a University of Nevada kutatója.

Forrás: iStock

Az internetnek köszönhetően megváltozott a hűtlenség fogalma, és az interneten való flörtölés, levelezgetés és szexcsetelések, intim fotók megosztásával gazdagabbá vált a fogalom. Ezek tulajdonképpen beleférnek az érzelmi megcsalásba. Azt, amikor az egyik fél például rendszeresen csetelget egy harmadik emberrel, képeket küld és fogad, ismerkednek, és akár szexcsetig is eljutnak, mikromegcsalásnak nevezték el nemrégiben. Bár felvet némi elvi kérdést a fogalom, az alapvető jelentése annyi, hogy az egyik fél érzelmileg megcsalja a másikat.

Felejtsük el a kutakodást!

Bizonyos értelemben a mikromegcsalás és az online hűtlenség azért okoz problémákat, mert digitálisan nyomuk van. Lindsay Hoskins párterapeuta szerint minden egészséges párkapcsolatban megtörténik időnként, hogy valaki ártatlan flörtbe keveredik. Ez az internet előtt nem volt olyan nagy dolog, de egészen más az, amikor a partner azt feketén fehéren leírva látja a kijelzőn a csipkelődő szavakat. A másik online veszélyt az jelenti, hogy ezen írott információk után van lehetőség kutakodni is.

Sokáig csak feltételezni tudtuk, miket művelhet a partnerünk, amikor nincs velünk, most pedig megvan arra is a lehetőségünk, hogy megtudjuk. Bár ez nem jelenti, hogy élnünk kellene vele”

– tette hozzá Hoskins. Ahelyett, hogy turkálni kezdünk a másik üzeneteiben és dolgokat kezdenénk el feltételezni, inkább érdemes adni egy esélyt arra a partnernek, hogy őszinte legyen élőben beszédben az érzéseit illetően.

Hogy pontosan mi fér bele egy kapcsolatba, azt csak az a két ember tudja, akik érzelmileg benne vannak. Akadnak, akiknél belefér, ha másokkal flörtölnek, esetleg randizgatnak. Vannak, akiknél egy szemezés sem fér bele másokkal, ezeket a határokat csak és kizárólag a kapcsolatban élő partnerek tudják meghatározni. Ezért is jó megbeszélni egymással még az elején, hogy mit lehet és mit nem, elkerülendő a későbbi gondokat – legyen szó akár csak egy instás lájkról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik