Tech

Egyre nagyobb veszélyben a magyar netezők

A Kaspersky internetes böngészéssel kapcsolatos kockázatokat elemző negyedéves jelentése szerint az előző év hasonló időszakához képest Magyarország több helyet lépett előre a webes böngészésből eredő támadások és a lokális kockázatok listáján is.

A vállalat a védelmi szoftverei, a KSN (Kaspersky Security Network) rendszerben résztvevő számítógépeken az idei év második negyedévben semlegesített támadásokat elemezte jelentésében. Az elemzésből kiderül, hogy a leggyakoribb támadások még mindig a böngészőkön keresztül érik a felhasználókat. Ez általában akkor történik, amikor a felhasználók tudtukon kívül fertőzött oldalakat látogatnak meg. A támadások egy részében a felhasználók is aktív szerepet játszanak, amikor rosszindulatú programokat töltenek le, valódi programoknak gondolva azokat.

A cég adatai szerint az idei második negyedévben a magyar felhasználók tekintetében a böngészőből eredő támadások száma nőtt (2018: 24,4%, 2019: 27,9%),

így Magyarország a tavalyi év azonos időszakához képest előrébb került az országok veszélyeztetettségi listáján, az 55.helyre a 67. helyről.

A legtöbb ilyen jellegű támadást elszenvedő országok listáját továbbra is Algéria vezeti, ahol a felhasználók több mint 44%-át támadták ilyen módon, majd Nepál és Albánia következik a rangsorban.

A pendrive-ok és a lemezek is veszélyesek

Számottevő volt a növekedés a lokális kockázatok területén is. Ide sorolhatók mindazok a veszélyhelyzetek, amikor a kártevő különféle offline adathordozókon, USB, CD és DVD meghajtókon terjed. A vizsgált időszakban a magyar felhasználók 36,3%-a tapasztalt ilyen jellegű támadást, amivel az ország a lista 110. helyét foglalja el a tavalyi 115. hellyel szemben. A globális lista dobogós helyein ezen a területen Afganisztán (71,3%), Tádzsikisztán (69,1%) és Üzbegisztán (68,8%) állnak.

Fotó: iStock

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva jelentősen csökkent viszont a Magyarországról induló kibertámadások száma: a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 107 209 támadás után az idei második negyedévben csupán 24 066 ilyen támadást rögzítettek, ezzel Magyarország visszacsúszott a lista 69. helyére.

A cég adatai szerint a globális kibertámadások kiindulópontjainak listáját vezető országok között nem történt komoly változás az elmúlt egy éveben. A ranglistát továbbra is az Egyesült Államok vezeti, a támadások több mint 54 százalékával, ami 10%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A második helyen az összes támadás 22,4 %-val Hollandia áll, a harmadik legtöbb támadás pedig Németországból (4,04%) indult. Franciaország és Oroszország is a legnagyobb veszélyforrások toplistáján maradt, azonban részesedésük valamelyest csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik