Tech

A hallásunk is sérülhet, ha használjuk a Bluetooth-t

Manapság már szinte mindenki használ Bluetooth-t a telefonján, holott a szakértők szerint egy biztonsági rémálom a technológia. Az idei DEF CON hackerkonferencián fókuszba kerültek a Bluetooth sebezhetőségei is, ahol több forgatókönyvet is bemutattak a szakemberek arra vonatkozóan, hogyan tudnak kárt okozni a rosszakarók Bluetoothon keresztül

A kutatók szerint a dörzsöltebb kiberbűnözők arra is képesek, hogy a Bluetooth sebezhetőségén keresztül átvegyék az irányítást a digitális hangszórók, fülhallgatók felett,

és olyan „veszélyes” hangokat játsszanak le, amik akár halláskárosodást is okozhatnak a meghekkelt eszközök tulajdonosai számára.

Ugyan konkrét, megtörtént esetről még nem számolt be senki, de elméletileg lehetséges.

Sokkal valószínűbb viszont, hogy a rosszakarók adatlopás céljából használják ki a technológia sebezhetőségét, és erre több módjuk is van. A DEF CON-on elhangzott, hogy a támadók lehallgathatják, sőt módosíthatják is a Bluetoothon keresztül továbbított adatokat. A Hexway biztonsági cég pedig pár hete pedig arra világított rá, hogy az Apple Bluetooth-szal működő AirDrop szolgálta is feltörhető, azon keresztül pedig többek közt telefonszámok is lophatók a készülékekről.

A biztonság mellett kényes a privátszféra kérdése is. A New York Times szerint sok amerikai üzlet tulajdonosa alkalmaz bluetoothos követést, amivel információt tudnak gyűjteni a vásárlók elhelyezkedéséről, és hogy mely polcok előtt időznek. Ezeket az információkat hirdetőknek tudják eladni, akik vásárlói profilokat állítanak fel.

A biztonsági szakértők ajánlata szerint egyáltalán ne használjunk Bluetooth-t amennyiben nem szükséges, és inkább válasszunk vezetékes fülhallgatókat, amennyiben komolyan vesszük a biztonságot.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik