Tech

Az Apple pénzt ad az amazonasi esőerdő megmentésére

Az Apple-vezér Tim Cook közölte, hogy a cég jelentős összeget fog adományozni az amazonasi esőerdő védelmére. „Kétségbeejtő látni a lángokat és az esőerdő pusztulását, ami a világ egyik legfontosabb ökoszisztémája. Az Apple adományozni fog a biodiverzitás megőrzésére és az Amazonas létfontosságú erdeinek visszaállítására Latin-Amerikában” – írta tweetjében, de arról nem beszélt, hogy pontosan mekkora összeget szánnak a nemes célra.

A kílmaváltozás kiemelt ügy az Apple számára, Tim Cook korábban többször is hangot adott aggodalmának a lehetséges következményekkel kapcsolatban. „Nem hiszem, hogy beszélhetünk arról, milyen emberek vagyunk és mivel tartozunk egymásnak anélkül, hogy beszélnénk a klímaváltozásról” – mondta el legutóbb a Tulane Egyetemen tartott beszédében. Cook arra is felszólította még Donald Trumpot személyesen 2017-ben, hogy ne lépjen vissza a párizsi klímaegyezménytől.

Csak idén 70 ezernél több tüzet észleltek Amazóniában, ami 83 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A pusztító tűzvész egyértelműen emberi tevékenység következménye: a mezőgazdaság terjeszkedését segítő erdőirtások korábban sem voltak ritkák Brazíliában, azonban a tavaly beiktatott Jair Bolsonaro regnálása alatt felgyorsult a folyamat, ugyanis az új elnök szerint a környezetvédelem nem tartozik a fontos dolgok közé.

Az összeomlás szélén áll az amazonasi esőerdő
Szakértők szerint ha még annyit elvesztünk belőle, amennyit eddig sikerült, már nem lehet visszahozni az ökológiai egyensúlyt.

Hétfő este Onyx Lorenzoni, Jair Bolsonaro brazil elnök kabinetfőnöke közölte, hogy a brazil kormány elutasítja a G7-ek 20 millió dolláros gyorssegélyét az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek megfékezésére, hozzátéve, hogy a pénzt inkább az európai erdőségek újratelepítésére kellene fordítani.

A francia államfő Bolsonaro – sokak által megkérdőjelezett – környezetvédelmi politikájának tulajdonította azt, hogy nőtt az amazonasi esőerdőt is sújtó erdőtüzek száma. Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

Az őserdő lángol, de Bolsonaro elutasítja a gyorssegélyt
Szerinte a pénzt inkább az európai erdőségek újratelepítésére kellene fordítani.

(Kiemelt kép: Christoph Dernbach/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik