Tech

Ön is segíthet fákat ültetni a netes kereséseivel

Több mint 1150 százalékkal nőtt meg az „ökotudatos Google-nek” is nevezett Ecosia nevű kereső mobilappjának és böngészős kiegészítőjének együttes letöltési száma, miután az elmúlt napok során az egész világ szeme az égő Amazóniára szegeződött. Az üzemeltetők elmondása szerint a napi átlagos 20 ezer letöltés múlt hét csütörtökön 250 ezerre ugrott, és ha ez ilyen ütemben folytatódik, augusztus végére elérhetik az egymilliós számot a hónapra vonatkozóan.

A 2009 óta létező Ecosia.org egy olyan kereső, mint a Google, azzal a különbséggel, hogy a felhasználók a kereséseikkel fák ültetését támogatják. Az ötlet lényege, hogy a keresések útján szerzett reklámbevételeknek csak kis részét tartja meg a cég, a befolyó összeg legalább 80 százalékát faültetésre fordítják. Az új növényeket elsősorban olyan területekre telepítik, ahol nagy pusztításokat végez a klímaváltozás. Az Ecosia felhasználói eddig több mint 65 millió fa telepítését segítették többek közt Brazíliában, Etiópában és Madagaszkáron.

Forrás: Ecosia

A cég rendszerint közzéteszi pénzügyi jelentéseit is, hogy átlátható legyen a rendszer. A keresőszolgáltatást minden böngészővel használhatjuk, és mobilra is tölthető a dedikált applikáció. Külsőre nagyon hasonlít a Google-hez, és tényleg csak annyi dolgunk, hogy ide üssük be a kulcsszavakat. Igaz, a cég nem a nulláról építette fel a szolgáltatást, a Microsoft Bing keresőmotorja működik alatta, ez jeleníti meg a találatokat és a reklámokat is.

Az elmúlt 50 évben az amazonasi esőerdő 20 százalékát sikerült kiirtani vagy szándékosan, vagy természetes folyamatok következtében. A mostani erdőtüzek is hozzáteszik a magukét a drámai pusztuláshoz, amelyek sokkal intenzívebbek, és több helyen jelennek meg, mint egyébként szoktak.

Amazonasi tűz: a G7 vezetői közel vannak a megegyezéshez
Technikai és anyagi segítséget nyújthatnak a tűzvész megfékezéséhez.

Hétfő reggel érkezett a hír, hogy Emmanuel Macron francia elnök szerint a G7 csúcstalálkozón résztvevő országok vezetői már közel vannak egy, az amazonasi tűzvész kezelését segítő technikai és pénzügyi terv elfogadásához. Az Egyesült Államok, Japán, Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Kanada vezetői hétfőn folytatják az egyeztetést Biarritz városában. A brazíliai erdőtüzek nemzetközi viszonylatban is komoly visszhangot keltettek, a találkozó egyik kiemelt témája a krízis elhárítása.

A kritikusok Jair Bolsonaro brazil elnököt azzal vádolják, hogy környezetellenes retorikájával és az erdőirtások elleni fellépés hiányával zöld utat adott az amazonasi őserdő megsemmisítésére. A brazil erdőtüzek mértéke és Bolsonaro erre adott reakciói nemzetközi felháborodást és tiltakozást váltottak ki.

(Kiemelt kép: Lula SAMPAIO / AFP)

Az összeomlás szélén áll az amazonasi esőerdő
Szakértők szerint ha még annyit elvesztünk belőle, amennyit eddig sikerült, már nem lehet visszahozni az ökológiai egyensúlyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik