Tech

Érzékeli az érintést ez a robotkéz

Egy tojás óvatos kézbevétele talán rutinművelet egy egészséges ember számára, de egy protéziskézzel szinte lehetetlen feladat – ez viszont most megváltozhat, hála az érintést is érzékelő, gondolatokkal mozgatható karnak, a LUKE Armnak. A szerkezet a nevét A csillagok háborúja Luke-járól kapta, akinek robotkeze megihlette a folyamatot – írják egy sajtóközleményben.

A Utah-i Egyetem kutatói olyan újítást vezettek be, hogy a protézis az emberi test jelzéseihez hasonló szignálokat küld tovább az izmokba ültetett interfészre, ezért az agy képes érintésként felfogni az általa átadott jeleket. A Science Robotics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint biológiailag realisztikus jeleket küldenek az agynak, ami ezáltal érintésként fogja fel őket.

Ez azt jelenti, hogy a robotkéz tulajdonosa meg tudja majd különböztetni, hogy valami puha vagy kemény, ügyesebben tudja majd megfogni a tárgyakat, és olyan kényesebb feladatokat is el tud látni, amilyeneket egy kevésbé fejlett protézissel nem lenne képes.

Az eszközt 2017-ben kezdték el tesztelgetni, hét önkéntessel kezdték. Ezek az emberek le tudtak tépni szőlőszemeket a szálról, felvettek tojást anélkül, hogy összetörték volna, és meg tudták fogni valakinek a kezét úgy, hogy ők is érezték az érintést.

A LUKE Arm nagyrészt fémből készült, de szilikonborítással látták el, és egyelőre egy külső akkumulátor adja az energiáját. Az igazi csoda viszont abban rejlik, hogy a kutatók elektródákat helyeznek el az amputáltak idegvégződésein az alkar területén, amelyek képesek továbbítani az ingerületet az agynak. A rendszer képes visszafelé is működni: a kar izmainak mozgatásával a robotkezet mozgatja, a robotkéz pedig jeleket küld az elektródáknak, ha hozzáér valamihez.

A kutatók kijelentették, hogy a LUKE Arm nemcsak érintést tud feldolgozni, hanem például fájdalmat és hőérzetet is, de egyelőre a tudományos tanulmány csak az érintésre tért ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik