Tech

Szemünk előtt lőhetik tankok a Budai Várnegyedet

Sokan fantáziálhatnak arról, hogy milyen lenne akár több száz évet visszamenni az időben, és megtapasztalni a történelmi korok sajátosságait, az életmódot, öltözködést, a korabeli utcaképet, vagy éppen sorsdöntő csatákat. A VR Tours Budapest nevű magyar startupnak köszönhetően ez (virtuális) valósággá válik, amely a Budai Várnegyedben szervez rendhagyó történelmi sétákat. A résztvevők a virtuális valóság technológia segítségével átélhetik Magyarország történelmének meghatározó eseményeit a Tatárjárástól egészen az 1956-os forradalomig.

A magyar startup az eleve pazar fővárosi látképet és a páratlan hangulatú történelmi örökséget a virtuális valóság (VR) segítségével újracsomagolja, és összesen hét magyar történelmi jelenet segítségével visszarepíti a résztvevőket az időben.

A közel két óra hosszúságú városnéző séta a Budai Várnegyed öt ikonikus pontját érinti, ezeken az állomásokon a túrázok felvehetik a cég által biztosított VR-szemüvegeket, majd bele is csöppenek az éppen aktuális történelmi jelenetbe. A számítógéppel megtervezett, majd felépített 360 fokos, 3 dimenziós videós animáció során a konkrét helyszínen megelevenedik az adott történelmi jelenet. A vizuális élményt informatív, 5 nyelven elérhető történelmi narráció teszi teljessé, és segít eligazodni az idő fonalában, valamint bemutatni a túrázók számára, hogyan is jutottunk el az egyes állomásokon látott történelmi eseményekig.

Középkori kovácsműhelytől a dübörgő tankokig

A VR Tours Budapest ötletgazdái összesen hét meghatározó eseményt választottak ki viharos történelmükből, melyek mind kötődnek a Budai Várnegyedhez. Minden jelenetet körülbelül 5-7 perc hosszú VR videóban mutatva be. A túrákon résztvevők így visszarepülhetnek az 1240-41-es Tatárjárást követő időszakba, a budai vár építésénének idejére. Bepillantást nyerhetnek a budai vár 1541-es török ostromába, majd 1686-os visszafoglalásába.

Egy jelenet 1956-ból. Forrás: VR Tours Budapest

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc idejéből szintén a budai vár ostromát élhetik át, egészen pontosan a Görgey által vezetett magyar csapatok Habsburgok elleni támadását. Ezt követően belekóstolhatnak a boldog békeidőkben, virágzó Buda 1896-ban tapasztalható hangulatába. Míg a 20. századból két véres esemény virtuális tanúi lehetnek a résztvevők: a német csapatok által védett budai vár orosz ostromának 1945-ben, illetve az 1956-os Forradalom kirobbanásának.

A megoldás újdonságerejét jól mutatja, hogy hasonló, virtuális valóság technológiára alapuló turisztikai szolgáltatás Budapesten kívül jelenleg csak Rómában és Izraelben érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik