Tech

Ezért lett ennyire idegesítő az USB-csatlakozó

Mindenkinek ismerős a pillanat, amikor egy pendrive-ot, egeret, vagy más A-típusú USB-s eszközt szeretne csatlakoztatni a laptopja portjához, ám a kütyü az első alkalommal semmiképpen nem megy bele, csak akkor, ha már még kétszer megfordítottuk, majd vakarhatjuk a fejünket, hogy ez elsőre miért nem ment.

Fájdalmainkon némileg enyhíthet a tény, hogy az USB tervezője maga is tudja, hogy ez idegesítő.

Ajay Bhatt a kilencvenes évek közepén vezette az IBM azon csapatát, akik az USB, azaz az univerzális soros busz csatlakozóját adták a világnak. Bhatt nemrég egy interjúban elárulta az NPR számára, nagyon is jól tudják, hogy az USB-t bedugni idegesítő dolog, de megvan az oka annak, hogy olyan lett, amilyen.

Sokak szerint az egyértelmű megoldás az lett volna, amit manapság az USB-C-nél is láthatunk: egy szimmetrikus csatlakozó, amit mindegy, honnan dug be az ember. Bhatt elmondása szerint akkoriban ezt nem lehetett még megengedni, mert jelentősen megnövelte volna a technológia költségvetését, dupla annyi áramkört és vezetéket kellett volna belezsúfolni a kábelekbe – ez pedig visszavetette volna az elterjedését. Az Intel csapatának másik ötlete az volt, hogy kör alakú legyen a csatlakozó, de ez még inkább megnehezítette volna azt, hogy valaki elsőre korrekten beletaláljon a lyukba.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik