Tech

Mostantól így készül a tökéletes pizza

Nem vesztegetik az idejüket az MIT kutatói: most éppen arra tanítanak mesterséges intelligenciát, hogy mindössze képeket nézegetve képes legyen kitalálni egy adott pizza receptjét. Az Arxiv.org weboldalon megjelent tanulmány szerint a PizzaGAN már egyetlen fotóról meg tudja állapítani, hogy milyen összetevőkből áll a rajta látható étel, és reprodukálni is képes lenne azt.

A PizzaGAN először a feltétek legfelső rétegét azonosítja, és így megy lejjebb, egészen a tésztáig. A rendszer Instagramról tanította magát, méghozzá összesen 9213 képpel, ez alapján már képes rétegenként megalkotni azt, amit lát. A GAN egyébként a generatív ellenséges hálózatok angol nevének rövidítése. Lényege, hogy két mesterséges intelligencia segíti egymást a tanulásban olyan módon, hogy például míg az egyik valósághű képeket próbál előállítani mondjuk egy kiskutyáról, addig egy másik elemzi az eredményt, és eldönti, hogy a képek valódiak vagy mesterségesek.

Fotó: Thinkstock

Persze az MIT kutatói még nem gondolják, hogy a közeljövőben robotok irányította pizzériába fogunk járni, viszont a módszer nagyon jól segíthet a mesterséges intelligenciának olyan összetett feladatokat végrehajtani, amelyek szintén több szakaszból és rétegből állnak. Ilyen lehet például egy digitális vásárlássegítő alkalmazás, amelyben pont az a lényeg, hogy képes legyen egymásra helyezni a ruhákat, vagy rétegenként különbséget tegyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik