Tech

Nemcsak képzést, de fizetést és munkahelyet is biztosít a karrierváltókat célzó új képzés

Minden második magyar munkavállalóban felmerül a karrierváltás gondolata, de egyelőre csak a hét százalékuk tesz lépéseket a megvalósítás felé és vág bele egy új munkaterületi képzésbe – derül ki a Profession.hu által készített 2018-as kutatásból. A karrierváltási hajlandóságot, ami mögött gazdasági, technológiai okok és generációs jellemzők is lehetnek, tovább erősíti az egyre több szektort érintő munkaerőhiány, ami csábítóbbá teszi a lépést a munkavállalók számára.

Az egyik legnagyobb munkaerőhiánnyal küzdő szektor hazánkban is az információtechnológia: a KSH felmérései szerint itthon több mint húszezer betöltetlen informatikai állás van. Az alaptudás ugyanakkor viszonylag gyorsan megszerezhető, ráadásul nemzetközileg is piacképes és jól lehet vele keresni. Mindennek ellenére sokaknak nincs elég pénze arra, hogy belevágjanak egy ilyen átállásba, illetve a szükséges képzéseket sem egyszerű összeegyeztetni aktuális munkahelyükkel, munkaidejükkel.

Karrierváltáson átesett informatikusok az NNG-nél – Fotó: NNG

Erre a helyzetre reagál az autóipari szoftverbeszállítóként tevékenykedő NNG, ami C++ Akadémia néven szeptemberben olyan képzési- és karrierprogramot indít, ahol a kiválasztott jelentkezők a csoportlétszámtól függően 2 vagy 3 hónapos képzés első napjától kezdve fizetést kapnak a cégnél. A programra eddig 42-en jelentkeztek, a július 31-én lezáruló toborzási folyamatot követően pedig 12-en kapnak lehetőséget, hogy a program keretében elsajátíthassák a C++ programozás módszereit, megérthessék a vezető autómárkákban futó infotainment rendszerek algoritmusait és a cégre jellemző munkafolyamatokat.

A jelentkezéshez szükségesek általános programozói ismeretek,

tehát az alapfokú jártasság elengedhetetlen legalább egy objektumorientált programozási nyelvben (Java, Python, Ruby, C++, vagy Visual Basic .NET.), viszont ezeket az ismereteket ma már számtalan helyen, viszonylag gyorsan és kis időráfordítással el lehet sajátítani. Ez főleg azért fontos, mert első körben az NNG ugyan csak 12 emberrel indítja el a C++ Akadémiát, de az így szerzett tapasztalatok alapján a jövőben is folytatni kívánják a programot, aminek egyik célja, hogy a karrierváltók az átképzéshez szükséges időt megfelelő anyagi biztonságban tudják rászánni új mesterségük megtanulására.

A vállalat meglehetősen egyedinek mondható kezdeményezése ugyanakkor nemcsak a C++ programozási nyelv elsajátításában segíti a kiválasztot résztvevőket, de ennél sokkal fontosabb, hogy a képzéssel egy időben megkezdődik a résztvevők elhelyezkedése a cégnél, azaz a program lezárultával nemcsak használható, időtálló és a munkaerő piacon keresett tudásra tesznek szert, de munkavállalóként el is kezdhetik az új karrierjüket a cég kötelékében.

„A C++ Akadémia pályakezdőknek is remek lehetőség, de a karrierváltóknak biztosan nagy könnyebbséget jelent, hogy az anyagi biztonságukat fenntartva tudnak beletanulni új mesterségükbe” – mondta Magyari Andrea az NNG HR igazgatója. „A program másik nagy előnye, hogy a képzéssel párhuzamosan gyakorlatilag azonnal megkezdődik a leendő kollégák beillesztése a szervezetbe, és a teljes programon résztvevők, már egy ismerős, komfortos kultúrában, környezetben tudják megkezdeni a munkát.”

Fotó: NNG

Magyari Andrea az akadémia bemutatása kapcsán rendezett kerekasztal-beszélgetésen azt is kiemelte, hogy a vállalatnál fontos, hogy különböző területekről érkező, változatos kompetenciákkal rendelkező szakembereket foglalkoztasson, és azt is elárulta, hogy a program eddigi jelentkezői között akad kutyakozmetikus és fuvarszervező is. Az NNG-nél ugyanakkor egyáltalán nem számít újdonságnak a karrierváltók alkalmazása, hiszen a beszélgetésen jelen voltak olyan munkatársak, akik vendéglátói/kereskedelmi és tanári pálya elhagyása után csatlakoztak a vállalathoz informatikusként.

Nyitókép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik