Tech esport

Leleplezték az új Xbox konzolt, itt vannak az első hivatalos információk

Los Angelesben a héten veszi kezdetét a világ legnagyobb videojátékos eseménye, az E3, de a Microsoft már tegnap megtartotta a saját sajtótéjékoztatóját. Az eseményen rengeteg új játékról lehullott a lepel, illetve a redmondi cég elárulta az első hivatalos információkat a következő Xbox konzolról, ami több, mint egy év múlva, 2020 végén, az ünnepi szezonban kerül majd a boltok polcaira.

A gép fejlesztéséről már régóta pletykálnak, és a kiszivárgott információk egy része igaznak is bizonyult, hiszen a Microsoft tényleg Project Scarlett név alatt dolgozik a következő generációs játékgépen. A tegnap esti eseményen ugyan a leendő konzol dizájnjáról nem derült ki semmi, de az igen, hogy milyen technológia fog dübörögni a gépház alatt. A cég ígérete szerint Scarlett négyszer gyorsabb lesz, mint a jelenlegi legerősebb konzolnak számító Xbox One X, köszönhetően az AMD Zen 2 architectúrára épülő 12 magos, 3,4 GHz-es processzornak, amit szintén egy AMD-s grafikus chip fog kiegészíteni, 14,36 teraflop számítási kapacitással, és ezt fogja támogatni 28 GB GDDR6 RAM (amiből 4-et csak az operációs rendszer használhat), méghozzá egy 500 GB-os SSD és egy 1 TB-os HDD társaságában.

Mindez a Microsoft szerint elég lesz arra, hogy szinte teljesen leszámoljanak a sokszor idegesítő hosszas töltési idővel, elérhető lesz a 8K-s felbontás, továbbá a 120 képkocka per másodperces képfrissítés és a ray tracing nevű 3D-modellezési eljárás hadveres támogatása. Hogy mindez mennyibe fog kerülni, arról persze nem esett szó, és jó eséllyel az ár egy éven belül nem is fog még kiderülni.

A most nyilvánosságra hozott információk alapján az Xbox Scarlett valamivel erősebb lesz, mint a Sony műhelyében szintén készülő PlayStation 5, ugyanakkor azt régen tudjuk, hogy a konzolháborút nem a teljesítmény, hanem az exkluzív játékok döntik el, és ezen a téren egyelőre nem mutatott sokat a Microsoft, hiszen az új konzol kapcsán csak annyi derült ki, hogy a gép megjelenésekor elérhető lesz rá a már hosszú évek óta készülő Halo Infinity, a legendás lövöldözős sorozat sokadik része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik