Tech

Kijelzőbe épített kamerát villantott az Oppo és a Xiaomi

A mobilgyártók sorra próbálnak előrukkolni olyan megoldásokkal, amelyekkel száműzhetik az előlapról az értékes szabad területet elfoglaló szelfikamerákat, főleg a minél vékonyabb kávák és a nagyobb kijelző érdekében. Az Asus ZenFone 6-ban így már a készülékben belsejében bújik meg a szenzor, ami egy mozdulattal kipattan, ha szükség lenne rá, a Vivo és a Nubia pedig a készülék hátlapjára helyezett másodlagos, előhívható kijelző lehetőségével él. Az Oppo a mozgóalkatrészeket a kijelzőpanel alá épített szelfikamerával váltaná ki, és úgy tűnik, hogy a fejlesztés már nem csak ötlet szintjén létezik.

Brian Shen, az Oppo elnöke a Weiboo közösségi oldalon osztott meg egy rövid videót, amin egy teljesen notch nélküli okostelefon prototípusa látható, működés közben bemutatva a kijelző alá rejtett kamerát. A kamera-app elindítása után a kijelzőn megjelenik a szoba mennyezete, a telefont bemutató felhasználó pedig szemléltetésként az ujjával le is takarja a kijelző felső részét, ahol hagyományos módon a szelfikamerák szoktak lenni.

https://twitter.com/oppo/status/1135393369113280512

A nem mechanikus, panel alatt megbújó kamera előnye nem csak a kevesebb elfoglalt terület, de mivel nem kell hozzá mozgóalkatrészt beépíteni (mint mondjuk a kipattintható kamera esetében), ezért kevésbé sérülékeny is. Az egyelőre korai szakaszban járó fejlesztés viszont némi kompromisszummal jár: Shen bevallása szerint jelenleg még nem képesek olyan minőségű felvételeket produkálni, mint a hagyományos elhelyezéssel operáló szenzorok, de hát egy új technológia sem úgy indul útjára, hogy már tökéletes. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy élesben mikor láthatjuk viszont a megoldást egy tömeggyártásba kerülő mobilon.

Szintén ugyanezen a napon a Xiaomi is bemutatta saját kijelző alá épített kamerájának demóját. Lin Bin, a cég vezetőjének elmondása szerint a videót ők már egy hónapja leforgatták, és a Mi 9 prototípusán ábrázolja a megoldást, aminek köszönhetően nincs semmiféle lyuk, notch, vagy kipattanó kamera – természetesen konkrétumokról és megjelenési dátumról még nem esett szó.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik