Tech

Már iPhone-nal is fizethetünk, elindult itthon az Apple Pay

Elsőként az OTP Bank tette használhatóvá ügyfelei számára az Apple Pay fizetési megoldást, aminek köszönhetően a felhasználónak nem kell magával bankkártyát cipelni, elég a terminálokhoz odaérinteni a mobilját. Hamarosan az Erste és a CIB ügyfelei is élvezhetik ennek előnyeit.

Kevesebb, mint két hete írtunk arról, hogy az Apple Pay fizetési megoldás hamarosan Magyarországon is elérhetővé válhat, ami most már hivatalos. Hazánkban elsőként az OTP Bank jelentette be, hogy elindítják az NFC-s fizetési szolgáltatást, amit május 21-től kezdve már használhatnak azon ügyfeleik, akik OTP Mastercard és Maestro bankkártyák birtokában vannak.

A portfolio.hu szerint a reggeli indulás első néhány órája alatt már 10 ezernél is többen regisztráltak a rendszerbe.

A fizetési módszer lényege, hogy a felhasználó úgy fizethet a boltokban (vagy akár az interneten is), hogy a terminálhoz a bankkártyája helyett a kütyüjét érinti oda (ez lehet iPhone, Apple Watch, iPad vagy Mac készülék is). A hagyományostól eltérően viszont nem PIN-kódot kell beütnünk, hanem előbb az eszközt kell feloldani, ami iPhone esetében lehet a FaceID arcfelismerés, vagy a TouchID ujjlenyomatolvasó.

Boltokban és online is használható

Apple Pay-jel bárhol fizethetünk, ahol elérhető az érintéses fizetési szolgáltatás, vagy fel van tüntetve az Apple Pay logó, így különféle üzletekben, éttermekben, taxikban, vagy bármely érintéses fizetésre alkalmas POS terminálnál is használható.

Ráadásul nemcsak a kasszáknál, hanem online, az Apple Pay-t elfogadó applikációk, vagy a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén is fizethetünk vele. A szolgáltatás leegyszerűsíti az online vásárlás folyamatát, nincs szükség a kártyaadatok manuális kitöltésére, és lehetőséget ad a szállítási és számlázási információk egyszerűbb megadására is. Minden tranzakció egyszerűen, a Touch ID, a Face ID, vagy a jelkód segítségével végezhető el.

A kávénkat is kifizethetjük a telefonnal – Fotó:Nicolas ASFOURI / AFP

Előfeltétele viszont, hogy előtte regisztráljunk a rendszerbe, és hozzá rendeljük az eszközhöz a kártyánkat. Ez mindössze pár lépést igényel: iPhone-on a Wallet alkalmazáson belül kell megadnunk az iTunes-fiókunkhoz rendelt bankkártya adatait, vagy a „Másik kártya hozzáadása” pont választása utána a telefon kamerájával is beolvastathatjuk a kártyainformációkat. Részletes segítséget az OTP weboldalán talál ehhez, ahogy ahhoz is, hogy mi a helyzet akkor, ha Apple Watch eszközhöz rendelné a kártyát. A Wallet appon belül még a vásárlási előzményeket is láthatjuk, így könnyebben nyomon követhetők a korábbi tranzakciók.

Amit még fontos tudni: iPhone 6-os, vagy annál újabb készülékekkel lehet fizetni, és az Apple Wallet mellett lehetőség van az OTP saját Simple alkalmazásán keresztül is regisztrálni, ez ingyen, bármilyen többletköltség nélkül megtehető. A vásárlás limitje a kártyánkhoz is beállított napi limit.

Forrás: OTP

Az OTP közleményében kitér arra is, hogy a megoldás biztonságos, mivel fizetéskor a kártyaadatokat sem a mobileszköz, sem az Apple szervere nem tárolja. Ehelyett egy egyedi azonosítót (Device Account Number) rendel hozzá a szoftver a tranzakcióhoz, és titkosítva ezt tárolja a készülék biztonsági moduljában (Secure Element). Minden tranzakcióhoz egyedi, alkalmanként változó biztonsági kód tartozik.

A módszer az Egyesült Államokban már több mint öt éve elérhető, így csak későn jutott el hozzánk, de ahogy Tim Cook is elárulta a cég idei fejlesztői konferenciáján, az év végéig további 40 országgal bővül a sor.

Felkészül az Erste és a CIB is

Az Erste Banktól az alábbi tájékoztatást kaptuk azzal kapcsolatban, hogy az ő ügyfeleik mikor használhatják a mobilfizetési megoldást:

Az Erste számára fontos, hogy ügyfelei teljes választékot kapjanak mobiltelefonos érintéses fizetési szolgáltatásokban is, ezért dolgoznak rajta, hogy heteken belül már akármelyik, arra alkalmas okos eszközzel egy érintéssel fizethessenek az ügyfelek bármilyen lakossági Erste bankkártyával.

A CIB Bank állásfoglalás szerint pedig „a CIB Bank kiemelt célja a digitális átállás megvalósítása, ennek részeként minél több innovatív szolgáltatást igyekszünk elérhetővé tenni ügyfeleink számára. Mindent megteszünk, hogy még az idén az Apple Pay is elérhetővé váljon a CIB Bankos bankkártyával rendelkező ügyfeleknek.”

Frissítés

Az Erste Bank cikkünk első verziójában szereplő válaszának frissítését kérte, a szöveget új válaszukra cseréltük.

(Kiemelt kép: Jaap Arriens/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik