Tech

Négy vadiúj szolgáltatást leplezett le az Apple

Az Apple megtartotta éves tavaszi eseményét, ahol nem a hardverek és szoftverek, hanem a cég szolgáltatásai voltak a porondon. Magazinokkal bővül az Apple News, bemutatkozott az Apple Arcade nevű előfizetős játék-streaming szolgáltatás, és az Apple TV+ ról is lehullt a lepel, amivel a Netflix és az Amazon területén hasítana ki egy szeletet magának a cég.

Ahogy az indokolatlanul hosszúra és (eleinte) unalmasra sikerült esemény elején az Apple vezérigazgatója, Tim Cook kiemelte: az Apple évtizedek óta vezető névnek számít szoftverek és hardverek terén, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy fontosak számukra a szolgáltatások is, amikkel a felhaszálóknak segíthetnek, értéket nyújthatnak át nekik. A cupertinóiak portfóliójából kiemelte a több funkciót is kínáló iCloudot, a Maps navigációs rendszert, az Apple Pay-t, a Siri virtuális assisztenst, a FaceTime-ot, és az Apple Music zenei streaming appot. Már akkor elhangzott a felsorolás végén egy fontos mondat:

Némelyik ingyenes, némelyikért fizetni kell!”

– itt már sejteni lehetett, hogy az almás cég hamarosan tesz egy pár bejelentést, amiért ki kell nyitni majd a pénztárcát, így is lett, javarészt előfizetéses szolgáltatások következtek.

Tim Cook – Forrás: AFP

Apple News+

Tim Cook végig nagy elánnal beszélt arról, hogy a minőségi újságírás fontos, a történetek fontosak, mert a világot jobb hellyé teszik, összekötik az embereket és inspirálnak, és hasonló hangzatos dolgok. Ezzel együtt leplezték le, hogy az Apple News alatt elindul az Apple News Plus, amiben több mint 300 magazin várja majd a felhasználókat, kimondottan az almás eszközökre optimalizálva. Ahogy Cook is kiemelte az eseményen: ha minden lapra egyenként fizetne elő a felhasználó, az 8000 dollárra is rúgna évente, így viszont csak havi 9,99 dollárt kell kicsengetni. A kínálatban megtalálhatók lesznek egyaránt a meghatározóbb politikai, szépségápolási, ismeretterjesztő lapok, így például a Vogue, a National Geographic, a Wired, vagy a New Yorker. Mától elérhető az iOS friss verziójával az USA-ban és Kanadában, később Ausztráliával és Európával bővül a sor, kezdve az Egyesült Királysággal.

Forrás: Apple

Apple TV+

Ősszel elindul az Apple saját videostreaming szolgáltatása is, ami kreatívan az Apple TV+ nevet kapta, és a cég saját gyártású műsorai és sorozatai alkotják a kínálatot. (Persze Cookék itt is tovább hangsúlyozták: a történetek fontosak.) Évente 2 milliárd dollárt szánnak a büdzséből majd saját tartalmak készítésére, és sokat még nem árultak el, hiszen jelentős részük még csak készül.

A cég olyan nevekkel szerződött le a közös munkához, mint Steven Spielberg, J.J Abrams, Octavia Spencer. Három konkrét címről is hallhattunk már: a Spielberg rendezte Amazing Stories-ról, a Reese Witherspoon-nal és Jennifer Anistonnal forgott The Morning Show-ról, és a Jason Momoa és Alfre Woodard szereplésével készült See-ről – ők egyébként a színpadon is megmutatták magukat, ahogy a Szezám utca figurái is okoztak pár kellemes és meghökkentő percet.

A szolgáltatásban nem lesznek reklámok, és ősszel válik elérhetővé több mint 100 országban. Hogy pontosan melyekben és milyen áron, azt nem közölték egyelőre. Az Apple TV+-t iPhone, iPad, Apple TV, Mac eszközökön, továbbá más gyártók okostévéin is el lehet majd érni.

Forrás: AFP

Apple Arcade

Ahogy azt már korábban is sejteni lehetett, az Apple bemutatta saját előfizetéses játék-streaming szolgáltatását, ami lényegében a nemrég bemutatott Google Stadiaval konkurálhat, de attól némileg különbözik. Az Apple Arcade lényege, hogy egy havi adott összegért cserébe a felhasználó korlátlanul játszhat több mint 100 játékkal, köztük sok exkluzív címmel. Az Arcadia egy külön fület kap majd az App Store-on belül, és offline is lehet játszani a szoftverekkel.

Forrás: Apple

Lényeges különbség még, hogy a Stadia többféle platformon elérhető lesz, de az Apple ragaszkodik az iPhone-hoz, iPadhez és az Apple TV-hez. Továbbá nem jelennek meg reklámok a szoftverekben, és a cég kiemelte, hogy a hirdetők nem követhetik a felhasználókat, ahogy a játékbeli viselkedést és szokásokat sem – a mágikus privacy szóra egy emberként kiáltott fel a közönség. Az Apple Arcade ősszel fog elindulni és több mint 150 országban lesz elérhető, de a havidíjat még egyelőre itt sem árulták el.

Apple Card

Az Apple kiad egy saját hitelkártyát is a Goldman Sachs-szal karöltve, az Apple Cardot, ami egy titánból készült fizikai kártyalap (azonosító számjegyek nélkül) és világszerte bárhol lehet majd elvileg használni. A Wallet appon keresztül az is követhető lesz, hogy milyen típusú tranzakciókat hajtottak vele végre, itt lehet nézni majd az egyenleget is. A kártyának nem lesz éves díja, és ha mondjuk lakcím-változtatásra van szükség, az egy szöveges üzenettel elvégezhető lesz banki ügyintézők nélkül. Eleinte csak az Egyesült Államokban érhető el nyártól, de arról nem volt szó, hogy más országokban mikor.

Fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik