Tech

A Google azt is naplózza, hogy mit vásároltunk

Senkit nem ér nagy meglepetésként, hogy a Google gyűjti a felhasználók keresési, böngészési aktivitásait és helyelőzményeit, amit a fiókunkban egyébként itt kapcsolhatunk ki. Az már kevésbé hangoztatott tény, hogy a keresőóriás a vásárlásainkról is adatbázist vezet. A cég ehhez azokat az elektronikus nyugtákat és visszaigazolásokat használja fel, amik a Gmail-fiókokba érkeznek. Azt nem tudni, hogy meddig tárolják az információt – írja a CNBC.

A Business Insider megkeresésére a Google az alábbit válaszolta:

Hogy lehetővé tegyük a vásárlásai, foglalásai és előfizetései egyszerű megtekintését és követését, egy helyre gyűjtöttük őket, amit csak Ön lát. Az információk bármikor törölhetők. A Gmail üzenetek tartalmát nem használjuk fel hrdetésekhez, ez vonatkozik azokra a számlákra és visszaigazolásokra is, amik a Purchases fül alatt láthatók.”

A Purchases (Vásárlások) fül valóban nem a legláthatóbb helyen van, legkönnyebben ezen a linken érheti el. Egyébként a Google-fiókba való bejelentkezésünk után a Fizetés és előfizetések opció alatt a Vásárlások, előfizetések és foglalások lehetőséget kell keresni, utána akár több évre visszanyúlóan is láthatjuk, miket vettünk a neten (néhány dologra már jómagam sem emlékeztem). A Google tájékoztatása szerint az alábbi forrásokból gyűjtik az itt látható adatokat:

  • Google-szolgáltatásokból, például a Google Play Áruház, a Google Express vagy a Google Segéd használatával leadott rendelésekből,
  • illetve a Gmailbe érkező rendelési nyugták vagy megerősítések alapján.

A rendelés forrását a rendelés részleteire kattintva lehet megnézni, ehhez a jobb felső sarokban látható Honnan származik? lehetőséget kell választani.

Ha törölni szeretnénk, válasszuk az adott rendelést az adatok megtekintéséhez, és nézzük meg, hogy honnan származik. Attól függően, hogy hol adta le a rendelést, törölheti a Törlés lehetőség kiválasztásával. Egyéb esetben válassza a Részletek megtekintése vagy az E-mail megtekintése lehetőséget az eredeti szolgáltatás felkereséséhez és kezeléséhez. Egyszóval: ezeket mind egyenként kell törölnünk, és a Google arra se ad opciót, hogy kikapcsoljuk az ilyen típusú információk gyűjtését.

Európa szívéből érné el a Google, hogy bízzunk benne
Münchenben nyitotta meg biztonsági központját a Google, ahol a felhasználói adatok kezeléséről és jövőjéről döntenek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik