Tech

Elkezdődhet a katonarobotok kora

A robotika alkalmazását a hadseregben jelenleg még erős kétségek övezik, leginkább azért, mert ha egy ország tényleg elkezd katonai robotokat gyártani, onnan nagyon nehéz lesz megállítani a katasztrófát. Ezzel Dél-Korea nem sokat törődik: a Védelmi Beszerzési Program Adminisztráció (Defence Acquisition Programme Administration, DAPA) bejelentette, hogy hamarosan a természet inspirálta robotokat fognak bevetni a saját haderejükkel együtt, szerencsére még csak felderítésre. A Futurism és a szervezet szóvivője szerint a DAPA által kiadott dokumentumban szereplő biomimetika egyértelműen azt jelenti, hogy a robotika bekúszik a hadászatba, méghozzá 2024-ig.

Park Jeong, a DAPA szóvivője a Yonhap Hírügynökségnek elmondta, hogy a biomimetika megváltoztatja majd a hadviselés arcát, és továbbgyűrűzik majd a többi ország haderejébe is.

Fotó: iStock

A természet inspirálta robotok nem jelentenek újdonságot, már korábban is készültek olyan eszközök, amelyek lemásolták a természetben megtalálható és jól működő megoldásokat. A DAPA a hírek szerint az emberektől, a rovaroktól és a kígyóktól fog inspirálódni, utóbbi kettőt inkább felderítésre és olyan terepekre szánja, amelyek túl veszélyesek lennének az emberi katonákra. Későbbi felhasználásra a dél-koreaiak a madarakat és a tengeri állatokat is megfigyelnék.

Egyelőre arról nincs hír, hogy Dél-Korea fegyverrel is felszerelné-e a robotjait, a hivatalos álláspont szerint csak felderítő munkákra lesznek bevethetők. Ha ez így is marad, akkor a biomimetika segítségével a robotok sokat segíthetnek abban, hogy a katonák biztonságban érezzék magukat. Csakhogy lassan tényleg egy lépésre leszünk attól, hogy gyilkos gépekkel vívjuk a háborúkat, ami valószínűleg katasztrofális eredményekkel zárulna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik