Tech

Már a magyar nyugdíjasok is szelfizgetnek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült 2018-as felmérés szerint az idősek körében is egyre elterjedtebb az okostelefonok használata a mindennapokban. Az okostelefont használók aránya az ötvenes korosztály körében egy év alatt a 2017-es 51 százalékról 64 százalékra emelkedett 2018-ban.

A hatvan év feletti internetezők 46 százaléka is már okostelefonon böngészett a neten, 2016-ban ez az arány még csak 36 százalék volt. Míg hat éve húsz százalék alatt volt, 2018-ban a hatvan évesek és idősebbek 44 százaléka legalább heti egyszer szörfölt a világhálón.

Ez a bácsi még nem okostelefonozik, de sokan már igen – Fotó: iStock

Mostanra az idősek utolérték a többieket általános böngészésben és facebookozásban, statisztikailag ugyan eltérő mértékben, de

  • a többségük böngészik (91%),
  • facebookozik (66%),
  •  youtube-ozik (46%).

Az online vásárlók száma a korosztályban a hét évvel ezelőtti 9 százalékról 18 százalékra, a bankolóké a 2013-as 22 százalékról 35 százalékra emelkedett, de az online tévénézés is egyre elterjedtebb, arányuk a 2015-ös 6 százalékról 2018-ra 16 százalékra nőtt.

Néhány online tevékenység viszont vesztett a népszerűségéből az idősek között: tavaly 17 százaléknyian játszottak online, pedig 2016-ban ez még 29 százalék volt. A hivatalos ügyeiket is kevesebben végzik neten: míg 2017-ben 54 százalékot mértek, tavaly már csak 42 százalékot.

Nem csak a fiatalok csücsörítenek

Az internetezők 91 százaléka nézeget fotókat a neten, 88 százalékuk a Facebookon vagy más közösségi oldalon, és ugyanennyien vannak (86%), akik ezeken a site-okon videókat is néznek. A netezők 85 százaléka maga is fotózik vagy videózik a telefonjával, míg digitális fényképezőgéppel, kamerával már csak 39 százalékuk.

Na papa, ez megy a Facebookra! – Fotó: iStock

Magas az igény a képi közlésre is: a netezők kétharmada szokott fotót, egyharmada pedig videót posztolni. A legnagyobb arányban az emberek saját magukról tesznek ki képet: minden harmadik netező posztolja a szelfijét, más emberekről és állatokról készült képeket pedig tízből három ember tesz közzé.

Ez annyira elterjedt már, hogy a 70 éven felüli internetezők egynegyede is posztolt már szelfit magáról az interneten.

Az se zavar, ha bunkónak néznek minket

Mára a 14 éves és idősebb népesség kétharmadának van okostelefonja, és a használói egyre inkább hozzászoknak: az okostelefonosok több mint felénél akkor is előkerül az eszköz, amikor például figyelni kellene egy unalmas iskolai órán, munkahelyi értekezleten, elalvás előtt, tévézés vagy közlekedés közben.

Nagyjából minden harmadik ember házimunka végzése vagy fürdőzés közben is telefonozik, illetve ébredés után közvetlenül is.

Az emberek olyan helyzetben is előveszik a készüléket, ami korábban udvariatlanságnak számított: a leggyakrabban evés közben (28%), vendégségben (13%), valamint színházban, szórakozóhelyen, koncerten és moziban – utóbbiak együttes aránya tíz százalék.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik