Tech

Kijönnek a szobánkba a dolgok a Google keresőből

A Google május hetedikén elstartolt kétnapos fejlesztői konferenciáján eddig arról lehetett hallani többek közt, hogy a kompatibilis készülékek tulajdonosai már kipróbálhatják az Android Q bétáját, és megmutatták magukat az új középkategóriás Pixel telefonok is. A cég nem hanyagolja az egyik legfontosabb szolgáltatásának számító Keresőt sem, ami két okos fejlesztéssel is bővül.

Az egyik, hogy a keresőn belül található Hírek (News) fül alatt megjelenő cikkek listájában egy külön szekciót kapnak a topsztorik, ahová a legjobb minőségű tartalmakat válogatja előre az algoritmus adott kulcsszóhoz kapcsolódóan.

A másik, ennél is érdekesebb újdonság, hogy a keresési találatok 3D-s modellekkel és kiterjesztett valósággal bővülnek, aminek köszönhetően egyes kulcsszavakhoz szemléletesebb tartalmak kerülnek a felhasználó szeme elé.

Ha egy állatra rákeresünk (mondjuk cápára), akkor nem csak a releváns oldalakat láthatjuk, de egy 3D-s modellt is, amivel interakcióba léphetünk, kedvünkre forgathatjuk. A kiterjesztett valóságnak köszönhetően adott objektumot pedig a mobilunk kamerájának segítségével elhelyezhetjük a saját szobánkban is, ha szeretnénk – ahogy a Pokémon Góban is megjelennek a szörnyecskék a valódi világ rétegein.

Igaz, ez eleinte csak pár kulcsszóval működik majd, de a lehetőségek tárháza végtelen, és a későbbiekben hasznos lehet például akkor is, ha shoppingolás előtt egy terméket, mondjuk egy cipőt szeretnénk tüzetesebben megvizsgálni.

Az újdonságok a következő hetekben fognak láthatóvá válni mindenki számára, fokozatosan élesednek világszerte.

(Kiemelt kép: Maciej Luczniewski/NurPhoto)

Ezekre a telefonokra tölthető az új Android bétája, mutatjuk, hogyan lehet telepíteni
Már összesen 21 különböző készülékre tölthető le az Android Q bétája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik