Tech

Elkapták a sötét web második legnagyobb feketepiacának üzemeltetőit

A német rendőrség három személyt vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy ők üzemeltették a világ egyik legnagyobb, sötét weben található feketepiacát, ahol kábítószerek mellett lopott személyes adatokkal és különféle illegális szerekkel is lehetett kereskedni.

A Wall Street Market néven üzemeltetett áruház a második legnagyobb ilyen típusú online piac volt a német rendőrség szerint. A Németországban működtetett portálról sok amerikai vásárolt hamis dokumentumokat, kártékony kódokat, lopott adatokat. A nyomozásban így részt vett az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI), az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Adóhatósága (IRS), illetve Interpol, valamint holland szervek is.

A letartóztatott 22, 29 és 31 éves német állampolgárságú gyanúsítottakat éppen aközben sikerült nyomon elkapni, hogy a feketepiac bezárásán dolgoztak, és a felhasználóik bankkártyájáról kezdtek el pénzt csapolni. A felhasználóktól lenyúlt 14,2 millió dollárnyi értékű kriptovaluta mellett a nyomozók 550 ezer euró készpénzt, drága autókat és egy fegyvert is lefoglaltak.

A rendőrség információi szerint a Wall Street Marketnek több mint egymillió felhasználója volt, ezek közül több mint 5400 aktív eladói profil. Fizetőeszközként bitcoin vagy a monero kriptovalutákat használtak.

Márciusban Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) öt személy tartóztatott le a Wall Street Market és a Dream feketepiacok használatáért, ahonnan heroint, kokaint és cracket vásároltak. Az egyik gyanúsított a drogokat plüssállatokba dugta és úgy szállította le vásárlóinak, akik közül legalább egy túladagolásban halt meg.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik