Tech

Rejtett kamerákat találtak több Airbnb otthonban

A múlt héten a SkyNews hozott nyilvánosságra egy ijesztő történetet egy új-zélandi családról, akik felfedezték, hogy az írországi Airbnb-hosztjuk nemcsak, hogy felvette őket kamerával, de élőben közvetítette is a felvételt. A corki lakásban rejtett kamerával készítettek felvételt a családról, akik a füstjelzőben találták meg az eszközt, és a férj számítástechnikai hátterének köszönhető, hogy az élő videót is. Az Airbnb bocsánatot kért tőlük, de először azt mondta, nem talál semmiféle kivetnivalót a dologban, és csak később, amikor nagyobb nyilvánosságot kapott az ügy, vette le a hosztot a platformról.

A lakásmegosztó cég szabályzatában az áll, hogy a lakástulajdonosoknak joguk van kamerát szerelni a lakásba addig,

amíg az nem a fürdőszobában, vagy egy olyan helyiségben van, ahol a vendégek alszanak,

és amíg a vendégeknek van esélyük beleegyezni a helyzetbe. Nyilvánvaló, hogy ezúttal nem ez volt a helyzet.

És ez még csak nem is elszigetelt eset volt: az Atlantic egy márciusi cikke is hasonlóról számol be. Az ilyen lakásokban megszálló vendégek ráadásul attól is kezdenek megijedni, hogy a vendéglátók megtorolják rajtuk, ha szólnak az Airbnb-nek, hiszen sok hosztnak ez az egyetlen jövedelme, és nem örülne, ha kizárnák a platformról. Ez a cikk egy miami otthonról szólt egyébként, akinek a gazdája már a nevét is eltévesztette a korábban használthoz képest, a vendég ekkor kezdett gyanakodni, hogy valami nem stimmel – annak ellenére, hogy az oldalon nagyon jó értékeléseket kapott a házigazda.

A miami otthonban ráadásul a hálószobában volt a kamera.

Ez egyértelműen ellenkezik az Airbnb szabályzatával, mégsem lett nagyobb botrány a dologból – a vendégnek visszautalták a pénzét, a házigazda pedig nem árulhatja többet a lakását a platformon, de ennyi. És ez csak két olyan vendég, aki a sajtóhoz fordult – sokkal többen is lehetnek, olyanok is, akik észre sem vették, hogy filmezik őket.
Az Atlantic cikkéből az derül ki, hogy az Airbnb kiáll a vendégek mellett akkor, ha a hálószobában vagy a fürdőszobában találnak kamerát, de akkor nem, ha olyan helyen bukkannak rá, ahol elvileg szabadna működnie, de nem szólt róla a házigazda.

A SkyNews cikkére reagálva az Airbnb azt írta, hogy minden szabályszegést nagyon szigorúan vesznek, és sajnálják, hogy az első reakciójuk nem felelt meg a családnak. Azt is hozzátették, hogy 500 millió vendég használta eddig az Airbnb-n keresztül kiadott lakásokat, és az ilyen incidensek nagyon ritkák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik